15 maj 2006

Folkpartiets pristagare ljög

Den nederländska parlamentarikern Ayaan Hirsi Ali får nu betala ett politiskt pris. Hennes "liberala" partikamrater förskjuter henne, sedan det visat sig att hennes nya medborgarskap bygger på en lögn.
Hon har medgett att uppgifterna som hon lämnade för att få uppehållstillstånd och senare medborgarskap i Nederländerna var oriktiga. Hon var inte hotad av sin familj att ingå tvångsäktenskap. Hon uppgav också falskt namn.

Det är väl i och för sig många flyktingar och invandrare som tagit sig till Europa på oriktiga grunder. Det har ju blivit allt svårare att ta sig in bakom murarna. Men Hirsi Alis historia är intressant även på ett annat sätt.

Det var hon som skrev manuset till filmen som regissören Theo van Gogh fick plikta med sitt liv för. En muslimsk extremist tog livet av honom. Filmen handlade om islams kvinnoförtryck.

På den tiden det begav sig var Hirsi Ali (vi fortsätter att kalla henne så, för det var under den pseudonymen hon blev känd) uppskattad av det så kallat liberala partiet VVD och valdes in som partiets representant i parlamentet 2003.

Nu tycks emellertid Hirsi Ali ha tjänat färdigt. Partikamraterna vill inte längre att hon ska representera dem i parlamentet. Partiet sitter i regeringen och driver där en hård linje mot invandrare med invandringsminister Rita Verdonk i spetsen. Hon har sett till att Nederländerna har infört språktester för medborgarskap och vill kasta ut 26 000 personer som nekats uppehållstillstånd. Vi har bloggat om denna dam tidigare.

I förra veckan visade holländsk tv en dokumentär där Hirsi Alis somaliska släktingar intervjuades. Hirsi Ali erkände sina lögner men påpekade att de felaktiga uppgifterna om hennes asylskäl var kända för partiet redan 2002, då hon ombads att kandidera för VVD.

Då dög hon, men inte nu. Vad är det alltså som har hänt? Jo, en starkt främlingsfientlig politiker, återigen Rita Verdonk, siktar ännu högre i valet nästa år.

Det här kunde vara en intern angelägenhet för Nederländerna om inte Hirsi Ali rest runt till andra länder och spridit sin islamkritik.

Förra året var hon till exempel i Sverige, där hon mottog folkpartiets demokratipris "för sitt modiga arbete för demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter".

Hirsi Ali har helt enkelt utnyttjats hänsynslös av "liberala" krafter som i allt raskare takt antar en allt brunare färgskala. Nu behövs hon inte längre för att misstänkliggöra muslimer. Det betyder att hon får respass ur den nederländska politiken. Hon flyttar i stället till USA och kommer att arbeta för American Enterprise Institute i Washington, en konservativ tankesmedja enligt Der Spiegel.

1 kommentar:

Anonym sa...

Spela roll om hon ljög - vilken politiker gör inte det?

Hennes kritik av islam blir inte mindre giltig för det. En synnerligen efterbliven religion som vill ha allt som på 500 talet - dess anhängare bord få klara sig med den tidens standard, även när de är här i europa.