12 mars 2006

Studentprotest i Paris

Franska studenter har den senaste veckan gått ut i stora demonstrationer mot regeringen Villepins förslag om att inrätta en särskild ungdomslag (CPE), som innebär att lagen om anställningsskydd tas bort för ungdomar under 26 år. (Bilden ovan från en demonstration i Paris den 7 mars. Fler bilder här.) Förslaget röstades igenom i veckan.

Det intressanta med denna lag är att den är i stort sett identiskt med det förslag som centerpartiets Maud Olofsson presenterade på DN Debatt den 3 februari. Mauds idé är alltså inte hennes egen. Den har hon snott från den franska högern.

Under rubriken Slopa las för unga föreslog Olofsson att arbetsgivarna ska få rätt att säga upp ungdomar med omedelbar verkan.

"Ett speciellt ungdomsavtal ska gälla för nyanställning av unga upp till 26 år. Arbetsgivarna ska ges möjlighet att säga upp ungdomar med omedelbar verkan under två år", heter det i artikeln.

Skillnaden mellan Frankrike och Sverige är i detta fall att Frankrike har en borgerlig regering, som har möjlighet att förverkliga sina idéer. I Sverige är vi inte där än. Därför är det i Frankrike det protesterats den senaste tiden. Om det skulle bli en borgerlig regering efter höstens val i Sverige kommer vi att få anledning att utlösa samma protester här för att bekämpa samma politik.

Som ett led i protesterna mot regeringens nya lag mot de unga ockuperades universitetet Sorbonne i Paris. Det är inte första gången. I maj 1968 gjorde studenterna samma sak (bilden ovan).

Tidigt i lördags morse kom så regeringens svar. Fransk kravallpolis stormade Sorbonne och angrep studenterna med tårgas och batonger. Studenterna försökte motstå polisens attacker genom att bilda en mänsklig kedja och sjunga "fredligt motstånd". Redan på fredagskvällen misshandlades studenter av kravallpolis vid en vägspärr vid Sorbonne.

Paris borgmästare Bertrand Delanoe säger i ett uttalande att han är bekymrad över polisens våld eftersom studentprotesterna genomförts fredligt.

På flera håll i Frankrike har studenter protesterat mot den nya lagen, som ger arbetsgivare rätt att anställa människor under 26 år på ett tvåårskontrakt som de sedan kan bryta när de vill utan att ge något skäl. Precis som Maud Olofsson tror den franska regeringen att det ska minska arbetslösheten. På 24 av Frankrikes 84 universitet har det genomförts protester. På flera håll stängdes universiteten på fredagen på grund av demonstrationerna. (Bilden ovan är från Sorbonne i helgen.)

- Jag är stolt över vad dessa ungdomar bygger. Jag stöder dem till 100 procent eftersom de kämpar för mina barns framtid, säger en städare vid Sorbonne till en reporter från l'Humanité.

En majoritet av fransmännen är enligt opinionsundersökningar motståndare till den nya ungdomslagen.

- För mig och centerpartiet finns ingen viktigare uppgift än att ge barn och unga framtidstro, säger Maud Olofsson i DN.
------

Vi har tidigare skrivit om Maud Olofssons idéer om ekonomisk teori. Och en replik.

1 kommentar:

Anonym sa...

Såna där lagar som Maud Olofsson vill införa är ett litet, men dock steg, mot upphävandet av allt som arberatrörelserna lyckats vinna under åren. Nu ser vi vad saken verkligen gäller; skrotandet av allt vad trygghet är för det arbetande folket.
Jag har på flera svenska högerbloggar sett påståenden att franska ungdomar välkommnar den nya franska lagen, vilket är litet konstigt med tanke på vad som utspelar sig i landet...