11 mars 2006

Rädslor


Bilden är från ett bostadsområde i den fullständigt segregerade stadsdelen Harlem i New York. Här har mer välmående svarta placerat sig själva bakom galler för att skydda sig mot ovälkomna gäster. I New York har brottsligheten trots allt minskat till följd av den nolltoleranspolicy som polisen tillämpar.

Vid ett besök i Italien förvånades vi över hur ogästvänligt det framstod kring väldigt många människors bostäder.

Förslaget att tillåta buggning är ännu ett uttryck för de samhälleliga rädslor som finns. När man bygger in orättvisor i samhället och i det internationella umgänget är det klart att man förr eller senare får skörda frukterna, till exempel i form av gränsöverskridande organiserad brottslighet. Utanförskap och fattigdom kommer att skapa ännu mer brottslighet eftersom den är mer lönande för individen än att leva ett rättskaffens liv.

Att bygga upp stängsel och övervakning löser dock inte problemen. Det har ju visat sig gång på gång att brottslingar är finurliga och förr eller senare överlistar det skydd samhället och enskilda försöker bygga upp. Ett mönsterland i det här avseendet är USA, där fängelserna är överfulla trots att det anses naturligt att enskilda har vapen för att skydda liv och egendom.

I Ekots lördagsintervju berörde SSU:s ordförande Anna Sjödin buggningen. Hon stöder vänsterpartiets linje. Lyssna!

Inga kommentarer: