Det går inte så bra för den borgerliga alliansen. Senast i torsdags fronderade folkpartiet mot sina allianskamrater och sade sig vilja göra upp med socialdemokraterna om att tillåta buggning.
Det finns en rad tveksamma inslag i den lag de vill driva igenom. Till exempel kommer det att bli tillåtet att avlyssna redaktioner vid brottsmisstankar. Juristerna i lagrådet och Advokatsamfundet har därför kritiserat lagförslaget hårt.
- Huvudinvändningen är att det handlar om grundlagsskyddade rättigheter och mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen som vi är skyldiga att följa. Det förutsätter att det finns ett behov, att det är effektivt och att det är proportionellt. Det finns fortfarande ingen analys i lagförslaget som kan ligga till grund för lagstiftning. Vad är behovet, säger Anne Ramberg generalsekreterare på Advokatsamfundet till Ekot.
Vänsterpartiet är liksom lagrådet och Advokatsamfundet kritiskt och kräver en bordläggning av frågan:
- En bordläggning skulle ge Integritetsskyddskommittén en chans att yttra sig innan förslagen behandlas, säger Alice Åström (v). Det är ett krav som företrädare från flera andra partier också har ställt sig bakom. Vi hoppas att de nu stödjer vårt förslag om bordläggning för att göra det möjligt.
Förutom att socialdemokraterna och folkpartiet har så lätt för att driva igenom lagstiftning som kränker den personliga integriteten, så öppnar detta samarbete också för andra oroväckande perspektiv. Det skadar samarbetet inom arbetarrörelsen mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet.
– Varje gång som socialdemokraterna försöker att göra upp med något annat parti än som ingår i samarbetet så minskar förtroendet i samarbetet, säger Lars Ohly till Ekot.
Det finns krafter inom såväl folkpartiet som socialdemokraterna som gärna skulle se ett framtida regeringssamarbete mellan de båda partierna. Hellre det än tydligt uppdelade höger-vänsterblock. Slitningarna mellan Lars Leijonborg och Fredrik Reinfeldt tydliggjordes för någon vecka sedan. Reinfeldt menar att folkpartiet följer "kannibalteorin" och vill sno väljare från de andra borgerliga partierna.
Folkpartiet spelar ett dubbelspel. Det vill gardera sig för alla eventualiteter. Om det går dåligt för alliansen i höstens val kan folkpartiet ändå få inflytande i samarbete med socialdemokraterna. Om det går bra för alliansen kommer de att få inflytande i en borgerlig regering.
Båda perspektiven är dåliga för arbetarrörelsens väljare. Det skulle inte leda till reformer som skulle gynna de sämst ställda. En titt på folkpartiets och liberalismens ställning i dagens Europa ger en tydlig bild av den riktning ett sådant samarbete skulle ta.
Vi har i tidigare artiklar pekat på deras konfliktskapande hållning gentemot invandrare, främst muslimer. Vi har sett deras sjunkande ambitionsnivå då det gäller rättssäkerhet och när det gäller elevers resultat i skolan. Vi har sett deras farliga och konfrontativa utrikespolitik i USA:s ledband och med medlemskap i Nato.
11 mars 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar