31 mars 2006

Franska högern börjar backa

Frankrikes president Jacques Chirac börjar backa från sin högerregerings rigida positioner. Detta som en följd av de mäktiga manifestationer som utlösts i hela landet.

Å ena sidan vill han rädda sin favorit till efterträdare, premiärminister Dominique de Villepin, å andra sidan vill han skapa lugn och ro i landet.

Lösningen? Chirac kräver förändringar i lagen om ökad otrygghet för unga anställda, CPE. Dels ska ungdomarnas otrygghet kortas från två år till ett. Dels ska ungdomarna som får sparken under första årets anställning få veta varför.

Den folkliga mobiliseringen har således lett till en halv framgång. De folkliga protesterna de närmaste dagarna kommer att visa om det är möjligt att också vinna allt.

Det största franska fackförbundet CGT:s ordförande Bernard Thibault säger att de fortsätter att mobilisera nu mer än någonsin.

Centerpartiets Maud Olofsson har lagt fram samma förslag om otrygghet i anställningen för unga i Sverige. Hon har sagt att "i Frankrike är man väldigt nöjda". Det visar sig att inte ens den franske presidenten är helt nöjd. Nu undrar vi bara när också Maud ska börja backa?
-------
Tidigare texter:
Protesterna fortsätter
Vive la France!
Studentprotest i Paris

Inga kommentarer: