28 mars 2006

Vive la France!


Fransmännen inledde i går kväll en nationell strejk för att stoppa högerregeringens nya ungdomslag, som ger arbetsgivare rätt att avskeda ungdomar under 26 år utan orsak. Under 36 timmar kommer fransmännen att strejka. Samtidigt genomförs i dag tisdag 135 demonstrationer över hela landet. En opinionsundersökning på måndagen visar att 63 procent av fransmännen är moståndare till den nya ungdomslagen. En lag som inspirerat centerns Maud Olofsson att lägga fram ett liknande förslag i Sverige.

Det är fantastiskt att det franska samhället visar sådan solidaritet med sina yngsta medborgare. För första gången på mycket länge har samtliga franska fackförbund kunnat enas, och de gör det för att stödja landets unga mot högerregeringen.

Högerns idé är att ökad otrygghet för ungdomar leder till fler jobb. Men det finns inget exempel i världen som visar att ökad otrygghet leder till ökad sysselsättning och välstånd. Tvärtom. De otryggaste länderna har den högsta arbetslösheten. De tryggaste länderna den lägsta.

Protesterna i Frankrike ökar nu splittringen i högerregeringen. Premiärministern Dominique de Villepins främsta rival om makten, inrikesminister Nicolas Sarkozy, höll i går ett tal i den nordfranska staden Douai. Han förespråkade där ett "mer rättvist" Frankrike, med "kompromissvilja". Han sa också att man inte ska lägga fram lagförslag på det sociala området utan omfattande diskussioner i förväg, vilket är en direkt kritik mot att Villepin drev igenom sin ungdomslag i parlamentet utan debatt.

Nu är inte Sarkozy någon vän av ordning och rättvisa. Det var han som utlöste höstens kravaller i de franska förorterna genom att kalla invånarna för slödder. Men det är intressant att notera den splittring som nu ökar under trycket av folkets protester.

Och så hänger vår värld samman i dag att en seger för fransmännen också är en seger för oss. Det gör det svårare för den svenska högern att driva liknande krav hos oss. Därför är Frankrikes sak också vår.
-------
Franska kommunistpartiet
l'Humanité
-------
Tidigare text:
Studentprotest i Paris

Inga kommentarer: