05 juni 2009

Val i Europa

Det är val till Europaparlamentet i alla EU:s medlemsländer - från Sverige till Grekland, från Irland till Bulgarien. Vår korrespondent i Italien skickade de här bilderna på valarbetare som slickar kuvert för glatta livet.

För vänstern i hela Europa är det ett viktigt val - liksom för högern. Allt mer lagstiftning i medlemsländerna avgörs idag i Bryssel. Därför är det av största vikt att stärka vänsterns ställning där dessa frågor avgörs. Det borde vara en självklar insikt.

Men inte hos alla i Sverige. På radion i morse hörde vi en röst som manade till bojkott av valet. Vilken dumhet! Tur att Ung vänsters Ida Gabrielsson kunde ge svar på tal.
Vi kommer osökt att tänka på Lenins kloka ord i boken "Radikalismen" - kommunismens barnsjukdom:

"Så länge ni inte har kraft att fördriva det borgerliga parlamentet och alla slags reaktionära institutioner av annan typ så är ni skyldiga att arbeta inom dem".

Vi kommer att ge vår röst till den europeiska vänstern på söndag. Det gör vi tillsammans med kamraterna i alla EU:s medlemsländer. Vi vill inte bidra till att högern stärker sina positioner.
-------
SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN
Den svenska vänsterns EU-valsida
Europeiska vänsterpartiet
Vänstern i EU-parlamentet

Jonas Sjöstedt lägger till ytterligare argument!

4 kommentarer:

Pastey sa...

Man blir sur och upprörd över idioter inom vänstern som inte röstar! Det borde vara självklart för någon med vänstersympatier att rösta vänster varje tillfälle som ges!

Röda raketer sa...

Verkligen! Det andas mest uppgivenhet och brist på tilltro till vänsterns förmåga.

Robban sa...

Röda raketer:

KPML(r) och RKU är några ur vänstern i Sverige som kräver röstbojkott med hänvisning till att valet är meningslöst eftersom parlamentet är betydelselöst mot resten av EU:s myndigheter för att inte tala om de lilla antal politiker som vi skickar som bara utgör 2,4 % av ledamöterna i EP-parlamentet.

http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1905&Itemid=1

Hur svarar man på ovan argument, någon?

Förbaskat bra blogg förresten. Skriv mer för tusan!

Röda raketer sa...

Tack för de vänliga orden. Vi skriver så mycket vi hinner.

Så till din fråga. Vi tycker att Lenins argument i "Radikalismen" är en bra utgångspunkt för diskussion.

Vänstern har hittills inte lyckats avstyra EU-projektet eller styra det i progressiv riktning. Det beror på att vänstern varit för svag.

Lösningen på det problemet är inte att göra sig ännu svagare, som Proletären föreslår, dvs. avstå från att delta, lägga sig platt och därmed lämna fältet fullständigt fritt för högerkrafterna.

Var och en borde inse att det är en fördel om det finns vänsterfolk på plats i parlamentet än om det inte fanns det.

Lösningen är i stället att tålmodigt försöka öka sitt inflytande, få fler röster, fler mandat, finnas på plats där besluten tas, använda parlamentets talarstolar för att föra ut vänsterns budskap. Genom att finnas på plats i Bryssel får vänstern information om vad som är på gång inom EU och kan ta upp det till offentlig debatt.

Vägen framåt består också i ett ökat samarbete med vänstern i övriga Europa. Här har det svenska vänsterpartiet hittills varit allt för försiktigt. Vi skulle gärna se mer av samverkan.

Om Proletären representerar pessimismen som livshållning, så företräder vi den historiska optimismen.

Yes, we can!