27 januari 2009

"Nationalisera bankerna!"

Den amerikanska självbilden förändras i snabb takt - och därmed förslagen på lösningar. Grunden för denna förändring står att finna i ekonomin.

Nu talas det till och med öppet om att nationalisera bankerna, i första hand Bank of America och Citigroup. Dessa båda banker har redan fått 300 miljarder dollar av staten, men behöver ännu mer. Det skriver New York Times i en analys.

Men vad får då skattebetalarna i gengäld om de ska ställa upp med så mycket pengar? Det är denna fråga som gjort att förslag om förstatligande eller nationalisering blivit ett allvarligt alternativ i debatten.

“Vi hade väl aldrig trott att vi skulle få uppleva den dagen då vi använder en sådan terminologi som 'Nationalisering av bankerna?'", säger representanthusets talman Nancy Pelosi till tv-kanalen ABCs "This week" i söndags.

Nationalisering, säger Charles Geisst, finanshistoriker på Manhattan College, “finns inte i det amerikanska ordförrådet. Vi tänker på det som något utlänningar gör mot oss, inte något som vi själva håller på med.”

Det viktigaste argumentet för nationalisering är rättframt, skriver New York Times:
"Det kan vara det enda sättet att dra upp USA:s största finansiella institutioner ur den nedåtgående spiral som hindrar dem att få fram det kapital de behöver för att fungera."

Inga kommentarer: