31 januari 2009

Mother Jones

Den amerikanska arbetarrörelsen har haft många framträdande kvinnor i sina led. Emma Goldmann, Lucy Parsons, Elizabeth Gurley Flynn (som Joe Hill tillägnade sin sång Rebellflickan). Den mest kända är nog ändå socialisten och feministen Mother Jones (1837-1930), som även beskrivs som en "community organizer".

Namnet Mother Jones associeras nuförtiden mest med tidskriften Mother Jones, som är en av de främsta vänstertidskrifterna i dagens USA. Men under sin livstid var Mother Jones en viktig politisk aktör (på bilden ovan tillsammans med dåvarande presidenten Calvin Coolidge).

Mother Jones utvandrade med sin familj från Irland till USA 1838 efter att hennes morfar hängts av britterna för sitt engagemang för irländsk självständighet. På 1870-talet blev hon aktiv i fackföreningen Knights of Labor. 1905 var hon en av grundarna till IWW, Joe Hills fackförening.

Mother Jones reste land och rike kring som strejkorganisatör och agitator. Hon var särskilt engagerad för gruvarbetarnas fackförening, United Mine Workers of America. Hon var även medlem i Socialist Party of America.

Vid fler än ett tillfälle fick hon tillbringa tid i arrest och fängelse för sitt arbete. Bland arbetare var hon känd som "gruvarbetarnas ängel". Det sjöngs sånger till hennes ära, t ex She'll Be Coming 'Round the Mountain. Ett känt citat av Mother Jones är: "Be för de döda och kämpa utav helvete för de levande".

Mother Jones ligger begravd på gruvarbetarnas kyrkogård i Mount Olive, Illinois, ett litet samhälle längs Route 66. Hon ligger där tillsammans med gruvarbetare som dödades i Virden-kravallerna 1898.

Över ingången till kyrkogården står det "Viloplats för goda fackföreningsmänniskor".

Mother Jones grav är ett imponerande monument som tillverkats av rosa granit från Minnesota.
Två skulpturer av gruvarbetare vaktar vid sidorna av en plakett med Mother Jones porträtt. När vi står och betraktar monumentet kommer en bil körande in på kyrkogården. Ut ur bilen kliver en äldre man vid namn Mr Weidler och frågar: "Var har ni er bil?" Vi svarar att vi parkerat den utanför kyrkogården. I detta bilberoende land är det tydligen ett konstigt beteende. I USA kör man in med bilen på kyrkogården.

Herr Weidler, som är 90 år, bor precis bredvid kyrkogården. När han ser besökare vid monumentet brukar han ta sin bil och åka ut på kyrkogården för att få en liten pratstund. Han har tagit på sig uppgiften att upplysa besökarna om historien kring Mother Jones och gruvarbetarnas kamp.

Han berättar att han själv som litet barn fick följa med sin pappa till torget för att höra Mother Jones tala:
- She was a remarkable woman, säger herr Weidler.

En bild av agitatorn Mother Jones
- Hon hade en vass tunga och kunde bita ifrån rejält mot företagsägare och poliser!

Herr Weidler är inte bara en nostalgisk bevarare av historien. Även i dag pågår en kamp som engagerar honom. Genom sin kyrka har Weidler och hans familj arbetat för att hjälpa offren för orkanen Katrina i New Orleans. Hans söner har till och med varit på plats som hjälparbetare.
Herr Weidler önskar oss en fortsatt lycklig resa genom "det andra Amerika".

På en anslagstavla intill Mother Jones-monumentet hittar vi ett rockmärke som ger uttryck för detta andra Amerika.

AFL-CIO är USA:s LO

Länkar om Mother Jones:
Mother Jones Museum
Mother Jones självbiografi på marxists.org

6 kommentarer:

Ekim Caglar sa...

Allmänbildande och intressant, som vanligt. Samtidigt ledsamt eftersom jag utgår från att ni har bra mycket bättre koll på amerikansk arbetarhistoria än gemene amerikan.

Röda raketer sa...

Tusen tack, Ekim!
Men den bästa arbetarhistorien ligger framför oss!

Björn Nilsson sa...

Intressant reportage från det andra USA. Kanske USA-facket har nått botten och börjar kämpa sig uppåt igen. Men då blir det nog andra grupper än bil- och gruvarbetare som tar ledningen misstänker jag.

En liten detalj: IRA bildades först på 1900-talet, så den avrättade mannen måste väl ha varit någon sorts tidigare fenian?

Röda raketer sa...

Så rätt, så rätt! Tack för tillrättaläggandet! Det skulle vara "rörelsen" inte "armén". Vi korrigerar.

Anonym sa...

Röda raketer:

Är det amerikanska kommunistpartiet stalinistiskt (dvs att staten ska styra o ställa med plandikterad ekonomi) och varför anser att de stater som ryssland, kuba, kina m.m var/är socialistiska? Deras ungdomsförbund påstår det sistnämnda.

Schysst reseberättelse, särskilt knappen med AFL-CIO som slut-touch :)

Röda raketer sa...

Det finns olika definitioner av "stalinism". Det amerikanska kommunistpartiet beskriver sig inte självt som stalinistiskt.

Däremot vill de ha en planerad ekonomi som är offentligt ägd och som bygger på USA:s demokratiska traditioner och institutioner.

Partiet har på senare tid förändrat sin strategi. Du kan läsa mer om vad de själva säger genom att gå in på deras hemsida:
http://www.cpusa.org/