08 september 2008

USA förstatligar banker

Marknaden kan inte lösa alla problem. Det inser även Bushregeringen i USA. I går meddelade USA:s finansminister Henry Paulsson att regeringen förstatligar de två krisdrabbade bostadslåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae. Det kostar de amerikanska skattebetalarna 665 miljarder kronor. Det innebär att staten tar över nästan hälften av alla bostadslån i USA.

Det är ett gigantiskt förstatligande som genomförs efter att marknadskrafterna åter visat sig oförmögna att hantera samhällets alla problem. Det mest komiska i sammanhanget är att finanskapitalisterna svarar på förstatligandet med glädjeskutt på börserna. DN rapporterar att det råder rena "börsfesten" på världens börser. "Glädjeyra på världens börser", skriver Dagens Industri. När Wall street öppnade gick Dow Jones index upp 334 punkter.

Av detta exempel kan vi lära oss flera saker. Marknaden löser inte alla problem. Därför är det viktigt att samhället inte låter marknaden ta över ansvaret för dem. Kapitalismen är bra på att tjäna pengar åt aktieägare, men inte på att lösa alla samhällsproblem.

Marknaden reagerar positivt på att staten städar upp efter marknadens misslyckanden. I goda tider är marknaden positiv till marknadslösningar. När det går att tjäna pengar alltså. I dåliga tider är marknaden positiv till statliga lösningar. När det inte går att tjäna pengar alltså.

Marknaden är alltså en otrogen kompis som bara går att lita till i goda tider.
-------
Läs även
FotoLasse
Björnbrum
SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, Aftonbladet

1 kommentar:

Anonym sa...

Den viktigaste lärdomen är dock att detta visar med all tydlighet att staten är en förutsättning för kapitalismens fortlevnad.

Det hela påminner ganska mycket om när en borgarregering på 70-talet förstatligade den svenska varvsindustrin och därmed överförde dess förluster från kapitalisterna till skattebetalarna.