29 juni 2008

"Gratulationer till Taiwans kommunistiska parti"

Rubriken är hämtad från den taiwanesiska dagstidningen China Post den 26 juni 2008. I en ledare berättar tidningen att författningsdomstolen nu bestämt att människor får vara kommunister på Taiwan.

Domstolen har gjort en tolkning av konstitutionen som fråntar myndigheterna möjligheten att förbjuda politiska partier på grund av deras politiska åsikter. "Detta betyder", skriver China Post, "att 'Taiwans demokratiska kommunistparti' snart kan finnas på en valsedel nära dig."

"Vi applåderar domstolens beslut och hälsar dess mod", skriver ledaren i China Post.

Från 1949 regerade Koumintang-partiet diktatoriskt på Taiwan. När partiet 1986 slog in på en borgerligt-demokratisk väg så inbegrep det alla utom kommunisterna. För de taiwanesiska kommunisterna betyder författningsdomstolens beslut att årtionden av förföljelse nu går mot sitt slut.

Taiwans kommunistiska parti grundades 1928. Fram till 1931 var partiet en underavdelning till Japans kommunistiska parti. Därefter fick det en status som självständigt parti inom den kommunistiska internationalen. När Koumintang tog makten över Taiwan efter förlusten av fastlands-Kina 1948/49 tvingades ledande vänsteranhängare att fly till fastlandet. Under många år ville de styrande i Taiwan vara ett bålverk mot kommunismen. Taiwans regering var t ex en av initiativtagarna till World Anti-Communist League.
-------
China Post
Junge Welt

2 kommentarer:

Thomas sa...

Kul, och när kan vi räkna med de första icke-kommunistiska partierna på fastlandet?

Röda raketer sa...

Your guess is as good as ours!