17 februari 2008

Sossarna ute och cyklar i Kosovo

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman anklagar utrikesminister Carl Bildt för att han inte snabbt nog vill erkänna Kosovo som ett självständigt land. Dess värre måste vi konstatera att Ahlin är ute och cyklar. Han har helt enkelt lagt de folkrättsliga principerna på hyllan.
Ahlins beteende vittnar om att även de svenska socialdemokraterna är beredda att underminera FN-systemet.

Kosovo har i dag ensidigt utropat sig självständigt, dock utan de förutsättningar som FN kräver.

Det känns lite ovant att berömma utrikesminister Carl Bildt och kritisera socialdemokraterna. Men i frågan om Kosovos "självständighet" är det på sin plats. Det är klokt att hålla sig till folkrättsliga principer.

–Jag tror att Urban är rätt mycket inspirerad av en del militanta amerikanska tongångar, säger Bildt till SvD.

EU ger sig nu in i ett getingbo utan mandat från FN. Som SvD:s kommentator Rolf Gustavsson skriver:

"Politiskt är det minst lika paradoxalt att EU medverkar i ett statsbygge som på i huvudsak etniska grunder ytterligare splittrar upp före detta Jugoslavien. EU har under drygt femton år med stor möda försökt europeisera Balkan, befrämja demokrati och rättssamhälle för att därigenom övervinna gränser och etnisk uppsplittring. 'Standard före status' kallades den linjen, medan resultatet blivit det omvända."

SvD, SvD, DN, DN, DN, DN

2 kommentarer:

nicklas eriksson sa...

Fast det gick bra att erkänna Montenegro utan att dra det i utrikesnämnden.

Sen håller jag med dig om att Ahlin är ute o cyklar, men det är han ofta.

Anonym sa...

Detta visar var Socialliberalerna S står idag, att springa efter västmakterna och "erkänna" deras statsbyggen på andra nationers territorium...

Efter att Tyskland hetsade Slovenien och Kroatien till en deklaration utan en oblodig förhandling enl. Yugoslaviska konstitutionen vilket ledde ttill uppstyckningen, "valet" (haha) i Montenegro, Kosovo för att inte tala om USA/Tysklands provokationer för att splittra Vovodina ur Serbien i norr.

Detta är ett recept för ytterligare ett storkrig i Europa och S hyllar övergreppet på en US-allierad nation i två världskrig, som dessutom aldrig förklarat krig mot den -Serbien. Jag tror att man kraftigt underskattar Rysslands roll i detta läget USAs makt på Balkan vilar inte på det förhållandevis fåtal ockupationssoldater stationerade eller ens på en av världens största amerikanska baser i Kosovo eller på sina lokala klienters välbeväpnade banditgäng, utan på vad man lyckades erövra under aggressionen -99. När svaret på denna aggression mot Serbien och världsfreden kommer är NATO €U och USA ute ur balkan.