23 december 2007

God Jul, stora och små!

"De stora och små byter plats med varandra", skrev Bertolt Brecht. Just så ska framtiden bli. Eller "de sista ska bli de första", som revolutionären Jesus Kristus från Nasaret sa. Ni vet han till vars minne man nuförtiden firar jul.

I hans efterföljd grundades en av de första kommunistiska rörelserna. De första församlingarna levde efter principen "åt var och en efter behov". Så som det är skrivet i Apostlagärningarna:

"De troende fortsatte att samlas och hade allting gemensamt. De sålde allt vad de ägde och hade och delade ut åt alla, efter vars och ens behov."
Apostlagärningarna 2:44-45

"Alla de många som hade kommit till tro var ett hjärta och en själ, och ingen betraktade något av det han ägde som sitt; de hade allt gemensamt."
Apostlagärningarna 4:32

"Ingen av dem led någon nöd. De som ägde jord eller hus sålde sin egendom och kom med köpesumman och lade ned den vid apostlarnas fötter, och man delade ut åt var och en efter hans behov."
Apostlagärningarna 4:34-35

Eller som Karl Marx skrev i sin kritik av Gothaprogrammet:

"När individernas förslavande underordnande under arbetsfördelningen försvunnit och därmed också motsättningen mellan andligt och kroppsligt arbete, när arbetet blivit inte blott ett medel för livsuppehälle utan rent av det viktigaste livsbehovet, när jämsides med individernas allsidiga utveckling också produktivkrafterna vuxit och alla den gemensamma kooperativa rikedomens källor flödar ymnigare - först då kan man helt överskrida den borgerliga rättens trånga horisont och samhället kan skriva på sina fanor: Av var och en efter hans förmåga, åt var och en efter hans behov."

Rött Hjärta har länkat till Röda Raketer. Likaså Ung Vänster Jönköpings län. Vi länkar tillbaka och firar med en julhälsning från revolutionären Carlos Mejía Godoy från Nicaragua: Navidad en libertad.

Och som julläsning kan vi rekommendera Röd Press julsaga om Einstein och majoren.

God Jul!

2 kommentarer:

K sa...

Och en riktigt god och röd jul på er också!

Fredrik Andersson sa...

God jul på dig med! Socialism och kärlek.