13 oktober 2007

Staden där Karl Marx föddes

I Moseldalen nära gränsen till Luxemburg ligger den tyska staden Trier. Staden är i huvudsak känd för två saker. Det är den äldsta tyska staden och grundades redan år 16 f.Kr av den romerske kejsaren Augustus som regionshuvudstad. Det var också här som Karl Marx föddes år 1818.

Som i de flesta gamla tyska städer har Trier en stadskärna med pietetsfullt renoverade hus, promenadstråk, torg, restauranger och kaféer.

Det faktum att Karl Marx föddes här används flitigt av Triers turistnäring. Här pryder Marx en sight-seeingbuss.

Det hus som Karl Marx föddes i ligger på Brückenstraße 10 nära centrum. Det är vackert renoverat och hyser idag ett museum över stadens store son. Under lång tid hade huset fallit i glömska och det var först 1904 som man upptäckte att detta var det hus som Marx föddes i.
De tyska socialdemokraterna lyckades förvärva huset 1928 varpå det genomgick en omfattande renovering och invigdes som historiskt minnesmärke 1931. Den symboliska betydelsen av minnesmärket över den moderna kommunismens fader gjorde att huset hamnade mitt i politiska kontroverser i dåtidens Tyskland.
Efter nazisternas maktövertagande 1933 konfiskerades huset och gjordes om till tryckeri för den nazistiska lokaltidningen "Trierer Nationalblatt". Nazisterna ville på detta sätt demonstrera att de krossat arbetarrörelsen. På samma sätt gjorde de i Berlin där nazisterna stormade Karl Liebknecht-huset och döpte om det till "Horst Wessel-huset".

Efter Tysklands befrielse från nazismen återgick huset i socialdemokraternas ägo och kunde öppnas som museum 1947. På husfasaden berättar en plakett att Karl Marx föddes i detta hus den 5 maj 1818.

Huset rymmer flera utställningsavdelningar, en innergård och en liten park. Varje år har muséet cirka 32 000 besökare, varav en tredjedel kineser för vilka detta är en av de främsta turistattraktionerna i Tyskland.

Man kan i utställningarna följa Marx liv och gärning. För utländska turister finns audioguider på flera språk. Det finns också en liten butik där man bland annat kan köpa rödvin med Marx på etiketten. För den vinintresserade rekommenderar vi dock den kombinerade restaurangen och vinbutiken på andra sidan gatan.


Gatan som Marx-huset ligger på har behållt sitt gamla namn, Brückenstraße. Lite längre ner på gatan byter den dock namn till Karl-Marx-Straße som mynnar ut vid floden Mosel.

-------

Några nyare artiklar om Karl Marx och marxismen:

"Marxismens filosofi. Apropos ett jubileum" av Åsa Linderborg

Leszek Kolakowski: "Main Currents of Marxism" av Stefan Jonsson

1 kommentar:

Anonym sa...

Där har jag varit! En underbar stad och ett fint museum över Marx.