03 oktober 2007

Kristdemokratisk etik och moral

Kristdemokraterna har under många år varit det parti som mest av alla pratat etik och moral. Sedan valet har de i regeringsställning kunnat visa vad de menar med detta. Efter de senaste turerna kring kristdemokratiske utförsäljningsministern Mats Odells affärer framstår pratet om etik och moral som ett skämt.

Kristdemokraterna framställer sig själva som ett "värdeorienterat idéparti":

"Kristdemokraterna bildades inte för att slå vakt om en särskild samhällsgrupps intressen, utan för att främja idéer med grund i den kristna etiken", heter det på hemsidan.

Kristus själv skulle inte haft mycket till övers för detta prat när han sett vad partiet gör. Han hade aldrig ställt sig på de rikas sida för att sälja ut folkets kyrksilver. Han hade i stället slängt ut månglarna från templet.

Odell försökte vid dagens presskonferens skyla över sitt eget agerande i Carnegiehärvan. Fram till idag har han försvarat anlitandet av skojarna och sagt sig ha fullt förtroende för företaget. När Carnegie nu på eget initiativ hoppat av påstår han att han "insåg svårigheterna".

Kristus skulle inte på detta sätt burit falsk vittnesbörd.

På hemsidan säger sig kristdemokraterna utgå från "solidaritetsprincipen". Den innebär att "allt vad du vill att människor ska göra mot dig ska du också göra mot dem". I praktiken innebär det att vi ska bära falsk vittnesbörd mot varandra och solidarisera oss med de rika.

Vi upprepar Kristus egna ord:

"Ni kan inte tjäna både Gud och mammon." (Matt. 6:24)

Och vad säger Göran Hägglund?
-------

3 kommentarer:

Hans sa...

Kanonbra inlägg!

De första kristna församlingarna hade faktiskt väldigt mycket socialism i sina ideer, vilket de flest sk kristna inte vill erkänna idag

Röda raketer sa...

Tack!

Jesus politik var ju närmast motsatsen till kristdemokraternas politik.

frunze sa...

Man får uppmana minister Mats bröder och systrar i tron att be för hans arma syndiga själ. Sälj allt du har och följ mig, sa Jesus till den fromme rike.