08 augusti 2007

Dagens idiotnyhet om Stasi

På morgonen hörde vi den fantastiska nyheten på radion att svenska säkerhetstjänsten, Säpo, innehar en lista på 900 svenskar som haft "kopplingar" till den numera nedlagda östtyska säkerhetstjänsten Stasi. En författare vid namn Björn Cederberg krävde att listan skulle offentliggöras.

När vi på eftermiddagen åter lyssnade till radionyheterna hade siffran sjunkit från 900 till 50. Och om man ställde frågan om hur många som egentligen var informatörer åt Stasi, så krympte siffran till under tio. Och om man dessutom funderar över hur många som ställts inför rätta för brott mot rikets säkerhet så blir siffran - vad vi förstår - noll.

Det bidde alltså inte ens en tumme. Det bidde ingenting! Mer än att Björn Cederberg fick gratisreklam för en bok han skrivit.

Hela historien faller på sin egen orimlighet. Det förefaller orimligt att Säpo skulle ha innehaft listor på personer som begått brott utan att göra något åt dem. Säpo vill naturligtvis, liksom alla myndigheter, visa att de gör rätt för skattebetalarnas pengar. Om det verkligen funnits någon substans i uppgifterna om svenska Stasi-spioner hade detta naturligtvis kommit till allmänhetens kännedom. Så brukar det gå till. I detta fall var det ju dessutom helt riskfritt. Staten som personerna i så fall spionerat för finns ju inte längre.

Denna form av grundläggande källkritiska journalistiska resonemang borde ha förts av Dagens ekos redaktion. Men, men, i sommartorkan släpps ibland lite väl mycket igenom. Detsamma hände för övrigt i Finland i förra veckan. Där hade de samma nyhet då.
-------
Även DN köpte "nyheten".

9 kommentarer:

Hans sa...

Det ledsamma är just att det finns dokument som visar att många svenskar just lämnat information till Stasi. Det behövs det ingen lista för att verifiera.
De dokument som går att få ut från Östtyskland har namnen överstrykna, men västtyskland släpper ibland dokument med namn.
SIPRI, Svenska Freds, APK och många från den svenska industrin finns med.
Är det 900? Är det mindre? Den som lever får se.

Röda raketer sa...

Självklart finns det svenska namn hos Stasi. Det är ingen nyhet. Det har vi vetat länge.

Och det är inget konstigt med det. Sverige hade diplomatiska förbindelser med DDR och DDR hade ambassad, konsulat, kulturcentrum mm i Sverige. Dessa institutioner hade naturligtvis kontakt med svenskar och det skapades rapporter.

Den intressanta frågan är om det skedde något brottsligt i dessa kontakter. Uppenbarligen inte något som har hållt för ett enda åtal.

Hans sa...

Nja vi har väl lite smuggelaffärer som Bofors och Asea sysslade men, men jag tror den brottsliga delen av detta är avklarad.
Sedan finns preskriberade brott, det finns också rent moraliska där partimedlemmar redovisat och vidarebefordrat intern information.
Journalister som påverkats i sitt skrivande (eller brist på skrivande)
Kräv att lsitan publiceras så kan vi sopa rent och slippa spekulera

Röda raketer sa...

Vi förstår inte riktigt din iver.

Förresten glömde vi att påpeka i vår första kommentar att öst- och västtyskland numera är en stat.

Det är alltså inte så att halva Tyskland stryker över namn och den andra halvan offentliggör.

Det unika med Stasi och DDR är att en hel stats underrättelsetjänst har blivit offentlig. Tänk om något motsvarande skulle hända med någon annan stats underrättelsetjänst?

Kanske borde Säpo offentliggöra de 120.000 vänstersympatisörer de haft i sina register?

Hans sa...

Oj, jaså det är iver att kommentera om jag inte delar en åsikt? Jag som trodde att kommentarsfunktionen just var till för det.

Om så är fallet, är huvudanledningen för att få fram om jag själv finns på listan. Räcker det som argument för att jag vill att den skall publiceras?

Det är uppmärksammat att att öst-och västtyskland numera är en stat, jag skulle vart tydligare. Korrektare å andra sidan har det aldrig funnits något östtyskland eller västtyskland, det har däremot funnits ett DDR och ett BRD.
Dokument som man får ut via Gauck-behörde (som numera heter och kallas ngt annat) har namnen överstukna. Om du har speciella skäl kan du ansöka om att få se dom. De dokument som åtminstonde tidiage kom ut via Verfassungschutz visade namnet i klartext. Exempel på ett sådant dokument är http://svt.se/content/1/c6/26/17/70/Bastusamtal.pdf

I Sverige är det inte och har aldrig mig veterligen varit olagligt att ha vänstersympatier. Det är och förblir en skandal att SÄPO har tillåtits registrera politiska sympatier. På min ”att göra” lista står faktiskt att ansöka om att få se min personakt även där.

Röda raketer sa...

Du får ha vilken åsikt du vill. Därför publicerar vi dig på vår blogg.

(Vi har dock gränser, t ex tar vi bort rasistiska kommentarer).

Så, du får fortsätta att kommentera så länge du vill.

Det var ju intressant att du själv vill veta om du är med på listan!

Har du gjort något olagligt? Eller har du bara umgåtts med folk från "fel Tyskland"?

Hans sa...

Tack, då fattade jag rätt, gissar att drog för snabb slutsats pga min IP adress :-)
Någon rasistisk kommentar kommer du aldrig få av mig, tvärtom.

Vad jag vet har jag inte gjort något mer olagligt än fortkörning och det handlar inte om det.

Ingen av oss kan välja var vi föds, men sedan är vi ju mer eller mindre välja, eller hur?

Jag umgås ständigt med folk som andra anser vara fel, men det sk-r jag i.

Jag kommer förr eller senare publicera varför jag tror mig finnas på listan, en bekräftelse skulle vara skönt. Det är allt

Röda raketer sa...

Vi förstår inte riktigt problemet? Om man tror att man finns i någon Stasi-rapport så är det väl bara att begära ut sin akt i Berlin?

Hans sa...

Vi?
Sant, det har jag också gjort. Det intressanta är att den är försvunnen. På en blogg vill jag inte lämna ut de detaljer som skulle få dig (er?) att förstå.