10 juni 2007

De ovilligas koalition

När USA:s regering misslyckats med att skapa stöd inom FN för ett anfallskrig mot Irak skapade USA en egen krigsallians som de kallade "de villigas koalition" där USA stod för 92 procent av soldaterna.

Denna koalition ter sig idag allt mer ovillig, för att inte säga i sönderfall. 16 länder av de ursprungliga 49 har dragit sig ur, däribland Italien, Spanien, Portugal, Japan, Ungern och Ukraina.

Av alla länder i koalitionen var det endast i USA som kriget mot Irak hade stöd i befolkningen. Idag saknas det folkliga stödet även där.

Anledningen till att det fanns folkligt stöd för invasionen i USA var att Bush-regeringen medvetet valde att ljuga om irakiska massförstörelsevapen. I boken State of War visar den Pulitzerbelönade James Risen hur Bush-regeringen kom med det ena påståendet efter det andra trots att alla i regeringen visste att den amerikanska underrättelsetjänsten saknade tillförlitliga källor. Och de korrekta underrättelser som man fick del av valde man att sortera bort.

Det visade sig ganska snart att Irak inte hade några program för massförstörelsevapen. Inte heller några kopplingar till al-Qaida. Alltså saknades grund för USA:s uttalade krigsmål före kriget. Men i efterhand har Bush framställt det som att krigsmålet i stället handlade om att störta Saddam Hussein. På så sätt kan man säga att USA uppnådde sitt krigsmål, även om det reviderats i efterhand. Det reviderade krigsmålet fick Lars Leijonborg att utbrista i glada tillrop.

Den 1 maj 2003 utropade Bush seger i Irakkriget. Idag mer än fyra år senare pågår det impopulära kriget oförtröttligt. Om folkpartiet hade styrt Sverige för fyra år sedan hade Sverige sannolikt deltagit i de numera ovilligas koalition. Blivande partiledaren Jan Björklund ansåg i november 2002 att Sverige bör delta med stridande trupp i ett eventuellt krig mot Irak.

Till dags dato räknar Iraq Body Count med mellan 65 000 och 71 203 civila dödsoffer. USA har förlorat mer än 3 500 soldater i kriget och mer än 25 000 sårade.
-------
Svenske Freddy krigar åt USA
Fler artiklar om Irak i DN
"USA har förlorat ledarrollen"

3 kommentarer:

Ekim sa...

Det mest patetiska är ändå att de länderna som dragit sig ur var några av de få ur det ursprunliga 49 som kan räknas som någorlunda handlingskraftiga stater.

Detta beror väl främst på regimskiften som i t.ex. Spanien. Skönt att se att krigshetsaren Aznar försvunnit. Bland det bästa med Zapatero är annars att han är relativt orädd för att närma sig Venezuela och den latinamerikanska vänstern

Anonym sa...

Nåväl, de flesta döda är civila oskyldiga offer, dvs barn, gamla och kvinnor. De som brutalt utför dessa vansinnesdåd talas det tyst om, speciellt från kommunister fullt upptagna av sitt hat mot individens frihet och rättigheter.

Fanatiker,... religiösa eller ideologiskt lobotomerade, är sak samma för min egen del.

Fanatism i alla former skall bekämpas vare sig det är nationalsocialsimens eller kommunismens fula tryne som uppenbarar sig.

Gjorde för ett tag sedan ett besök vid Prora, Adolfs tänkta mönsteranläggning för semestrande tyskar. Totaldepression givetvis,....,men än starkare är känslan av exakt samma vulgära kultur och formspråk som uttrycks genom kollektivismens huvudbärare i modern historia, ...nazismen och kommunismen.

Ni har samma gemensamma ursprung, det är allt som förenar än som skiljer er åt.

För den delen ser nog Rosengård, Angered m fl likadant ut om 60 år.

Socialismen är död som tanke och idé.

Mr. JB

Anonym sa...

Slutsats: Alla sket i Irakierna då och alla skiter i vad som händer iraks folk idag.

Man kan knappast lasta USA för inbördeskriget. Det är pga av deras HUMANA metoder gentemot civilbefolkningen detta kan fortgå.

Sadam använde minst sagt brutala metoder att kväsa eventuella upprorstankar bland Iraks etniska grupper.