06 maj 2007

Regeringskris eller kris i regeringen?

DN har en intressant ledare idag. Den konstaterar att svenska folket inte har något förtroende för sittande regering. Men förklaringen är att folket inte har insett helheten i regeringens politik. Svenska folket är kanske för dumt för att förstå sitt eget bästa.

"Varför går det så dåligt för regeringen? Den kaotiska starten med statsråd som inte höll måttet, är en förklaring. Det gav intryck av inkompetens.

En annan orsak som ofta nämns är beslutet om de ändrade reglerna i a-kassan. Många var oförberedda på högre kostnader och lägre ersättningsnivåer. LO:s och socialdemokraternas mobilisering fick stort genomslag.

Bilden som satt sig är alltså en valhänt regering på kollisionskurs med breda väljargrupper. I mätning efter mätning, ligger avståndet mellan vänsterblocket och den borgerliga alliansen på runt tio procentenheter. Så snabbt och så hårt har ingen nyvald regering någonsin straffats. Slutsatsen tycks därför given: Väljarna ger den
förda politiken underkänt."

Så skriver DN:s ledare. Och det är förmodligen en riktig analys. Folk gillar helt enkelt inte det som regeringen har gjort.

Men så kommer en rad underliga bortförklaringar som att väljarna inte förstått "samtliga regeringsförslag sedan oktober förra året". Folket har missat något. Inte insett den gudomliga visheten i helheten, utan hänger upp sig på detaljer som uppfattas som väsentliga.

Det som regeringen egentligen uträttat "liksom filtreras bort", skriver DN. Av vem? kan man undra.

"Helheten har gått förlorat", skriver DN. Men är det inte så, undrar vi, att helheten består av dess delar? Om delarna inte hänger ihop eller strider mot folkviljan, så framstår helheten som fel. Och om de väsentliga delarna är fel, så framstår även helheten som fel. För svenska folket.

DN griper efter ytterligare ett halmsttrå: Det är något fel på kommunikationen hos regeringschefen.

"Att en politiker med sådan uppenbar talang för kommunikation och övertalning (Fredrik Reinfeldt) hamnat i en försvarsposition där han bara reagerar på vad andra gör är en gåta. Under alla omständigheter bidrar det till att sänka borgerlighetens trovärdighet."
Översatt till vanlig svenska betyder det att Reinfeldt inte lyckats förklara för svenska folket att regeringens dåliga beslut egentligen är bra - om man ser till helheten.

4 kommentarer:

globaljuggler sa...

"Så skriver DN:s ledare. Och det är förmodligen en riktig analys. Folk gillar helt enkelt inte det som regeringen har gjort."

Var i ledaren står det att folk inte gillar vad regeringen har gjort?

Röda raketer sa...

Du får titta lite noggrannare på var anföringstecknen börjar och slutar.

Att folk inte gillar det som regeringen gjort är vår sammanfattning av ledarens ord om att "så snabbt och så hårt har ingen nyvald regering någonsin straffats", med mera.

Johan Persson sa...

Jag föreslår att regeringen upplöser folket och väljer sig ett nytt.

utlandsMartin sa...

Hehehehe, jag gillar: "Svenska folket är kanske för dumt för att förstå sitt eget bästa."

Visst är det trist att leva i en demokrati där folk röstar på ett annat parti som man själv diggar?

Varför inte göra som i Frankrike? Med våld, upplopp etc försöka störta en demokratisk vald regering som majoriteten röstade på, och istället tvinga på dem nått som de inte vill, men som man själv gillar?

Revolution!!!!!!!