02 januari 2007

Ernst Busch-kavalkad

Vi har emellanåt publicerat musik sjungen av Ernst Busch och fått glada tillrop. Därför gör vi nu en kavalkad med flera av hans mest kända låtar.

För den oinvigde kan vi berätta att Ernst Busch (1900-1980) var en tysk skådespelare och sångare som gjorde sig känd på den berlinska kabaretscenen på 1920-talet. Redan 1919 blev han medlem i tyska kommunistpartiet, KPD. Han spelade på Volksbühne, Theater der Arbeiter och på Piscator-scenen i stycken av Friedrich Wolf, Bertolt Brecht och Ernst Toller.

Efter nazisternas maktövertagande följde flykt och exil i Holland, Belgien, Zürich, Paris, Wien och slutligen i Sovjetunionen. Han deltog i spanska inbördeskriget och arbetade för Radio Madrid.

1940 greps han i Antwerpen och deporterades till Frankrike. 1943 flydde han till Schweiz. Där greps han på nytt och utlämnades till Gestapo. Vid slutet av andra världskriget befriades han av Röda armén från tukthuset i Brandenburg.

Efter kriget var han en känd kulturpersonlighet i DDR och spelade framförallt på Berliner Ensemble, Deutschen Theater och Volksbühne.

Så till några av låtarna:

Der Rote Wedding
Der heimlische Aufmarsch
Dank Euch Ihr Sowjetsoldaten
Einheitsfrontlied
Kämpfen wie Lenin
Solidaritätslied
Lenin
Lied des Werktatigen
Lied vom Vaterland
Vorwärts Bolschewik
Die Thälmannkolonne
Lied Der Interbrigaden
Hans Beimler
Lob eines Revolutionärs
Bandiera rossa
Lob des Kommunismus
Linker Marsch
-------
För mer information:
Ernst Busch hemsida
Die Hochschule für Schauspielkunst "Ernst Busch" Berlin

Barbarossa Musik

2 kommentarer:

Daniel sa...

Wow! Man tackar, strålande. Bättre än så här blir det ju inte. Nu laddar jag I-poden och så ska jag studsa fram i takt tillBusch. En av de få gångerna jag känt att jag haft nytta av min skoltyska.

Personliga favoriter är Der heimliche aufmarsch (ända sedan jag första gången hörde errarnas förvanskade Arbetarbröder...), Linker Marsch och Lob eines revolutionäres icke att förglömma.

Lied der Interbrigaden sjöng förresten körerna på ungdomsförbundets 100-årsjubileum.

Den förlorade sonen!

ps Jag hade lite nytta av tyskan när jag skrev mitt specialarbete om KPD och den tyska revolutionen 1917-1921 också...:-)! ds

Daniel sa...

Jamen, Solidaritätslied är ju också så grym!! Tårarna rinne, kampen flödar. Undan borgardjävlar här ska det ta mig fan kämpas.

Framåt och aldrig glömma - vår solidaritet!