30 december 2006

Vi saknar inte Saddam Hussein

Saddam Hussein hängdes i morse. Vi kommer inte att sakna honom. Han gjorde sig känd som en blodig diktator. Han hade tusentals människoliv på sitt samvete - framförallt kurder och kommunister.

Saddam var vid den tidpunkten allierad med USA som umgicks med honom i all önsklig välmåga (se tidigare bloggning med film på Rumsfeld och Hussein). Och USA tyckte uppenbarligen att det var helt ok att döda kommunister och kurder. Likaså uppmuntrade USA Iraks krig mot Iran. Flera västländer försåg Saddams Irak med nödvändig utrustning för krigföringen.

Men Saddam Hussein begick ett misstag. Han missförstod USA:s vilja och gick in i Kuwait. Och in i det sista trodde han att han på nytt skulle kunna bli USA:s allierade.

I USA:s ögon är Saddams största brott att han gick emot USA:s intressen - inte att han dödade sina egna landsmän. Därför hängdes Saddam i morse.
-------
Läs även Jinge och Esbati.

Bild från möte mellan Donald Rumsfeld och Saddam Hussein.

3 kommentarer:

Gustav Lundblad sa...

Har du fullständigt missat vad rättegången handlade om (massmordet i Dujail) och att det var irakier, inte amerikaner, som dömde Saddam till döden?

Irakier ville ha dödsstraff i Irak - inte USA som av respekt för sina allierade inte ville att Irak skulle tillämpa dödsstraff.

Synd att man i Irak gått denna väg, jag är personligen hård motståndare till dödsstraffet, även om jag tycker att det är gött att denna megalomaniske massmördare är död.

Och det är ganska historiskt unikt också, att ett folk själva fick chansen att döma sin ex-tyrann i en hyfsat fri rättegång.

Om du inte gillade USAs stöd till Saddam Hussein borde du ju gilla Bushdoktrinen, som innebär en brytning med USAs utrikespolitik under 1900-talets andra hälft. Demokrati och frihet ska nå global spridning, och målet är inte längre att upprätthålla "stabilitet" genom att understödja "the enemy of my enemy".

Röda raketer sa...

Och hur mycket demokrati och frihet tycker du att USA har uppnått med sin "nya politik"?

Beth sa...

Gott nytt år!