05 december 2006

Tillfriskning i Nederländerna


Röda Raketer har ägnat en del bloggningar åt Nederländernas främlingsfientliga invandrarminister Rita Verdonk. Då är det på sin plats att förmedla en positiv nyhet:

Nu har hon åkt på stryk i parlamentet.

Efter parlamentsvalet i november råder det fortfarande en oklar parlamentarisk situation, men i en viktig omröstning i parlamentet i förra veckan samlade Arbetarpartiet tre andra partier (Socialistpartiet, Gröna vänstern, Kristliga unionen) och vann.

Resultatet blir att i bästa fall 26 000 asylsökande som tidigare fått avslag på sina ansökningar beviljas amnesti.

För två år sedan bestämde sig mitten-höger-majoriteten i parlamentet att 26 000 personer skulle skickas ut ur landet under kommande tre år. Det är oklart exakt hur många människor som kommer att beröras av amnestin, eftersom en del av de berörda redan har flyttat antingen till hemlandet eller andra länder.

Om Socialistpartiet som gjorde ett mycket bra val står det att läsa i Flamman (30/11). Socialistpartiet har varken någon feministisk eller miljöpolitisk profil men utför ett bra utomparlamentariskt arbete.

I valrörelsen spelade Rita Verdonk än en gång sitt främlingsfientliga kort. Regeringen fattade beslut om att förbjuda burqa och niqab, heltäckande klädesplagg som en del muslimska kvinnor använder. Klädesdräkten täcker hela kroppen utom en liten glugg för ögonen.

Man kan tycka vad man vill om de sedvänjorna. En poäng är dock att lagstiftningen som den nederländska regeringen hastade igenom bara rör ett femtiotal kvinnor i landet. Det säger mer om den regeringen än det akuta behovet av lagstiftning.
-------
Uppdatering: Aron Etzler påpekar att uppgiften om att socialistpartiet saknar miljöprofil inte stämmer. Läs kommentaren.

3 kommentarer:

Aron Etzler sa...

Nej, någon måtta får det vara. Jag kan köpa kritiken om feminism - även om nästan alla länders vänsterpartiet i en jämförelse med Sverige och Norge då förefaller efterblivna. Men Socialistiska Partiet som stoppade klortågen och organiserat ett otal kampanjer mot miljöskurksföretag, skulle de sakna miljöpolitisk profil? Då tror jag du har lyssnat lite väl mycket på Nederländernas Vägval vänster, Groen Links.

Röda raketer sa...

Hej, hej!

Vi måste erkänna att vi inte är några experter på socialistpartiet i Nederländerna. Nästan allt vi vet om dem har vi hämtat från Flamman. Bland annat dina utmärkta artiklar.

De påståenden du vänder dig emot har vi hämtat från Flammans artikel om det holländska valet (30/11 2006). Där läser vi att "SP saknar helt feministisk profil". Och att "SP bryr sig lite om miljö". Det senare påståendet kom visserligen från en företrädare för Groen Links, men dementeras inte i artikeln.

Alltså, vi har möjligen lyssnat lite väl mycket på Groen Links -genom Flamman.

Aron Etzler sa...

Touché. Men uttalandena kom alltså från en av partiets motståndare - inte helt tillförlitligt. I vilket fall: SP:s sätt att arbeta med miljöfrågor tror jag skulle fungera bra för vänstern i Sverige. Där kopplas miljöhoten till mindre abstrakta saker: personlig hälsa, arbetsmiljö osv. detta i motsats till den miljöaktivism som ofta är välmenad, men inte tar så stor hänsyn till människors åsikter, och därför inte lyckas skapa breda opinioner.