22 december 2006

God Jul

En del personer har fått för sig att julen firas till minne av Kristi födelse. Vi har aldrig förstått det. Om vår tideräkning börjar med Kristi födelse borde ju Jesus ha fötts den första januari. Däremot har vi noterat att julen ungefärligen sammanfaller med midvintersolståndet (21 december) och den slaktfest de vid denna tidpunkt brukade ha under förkristen tid.

Julfirandet är därför en helg som kristendomen möjligen försökt lägga beslag på, men som till sitt ursprung inte är en genuint kristen helg. Den firas egentligen inte till minne av något kristet. Därmed är det fritt att fira högtiden för alla.

Med detta sagt vill vi inte på något sätt förminska revolutionären Jesus betydelse. Han var och är ett moraliskt föredöme i mänsklighetens och socialismens historia.

Från oss alla till er alla: En riktigt God Jul!
Bilden kommer från Fredrich Legnemarks blogg.
-------
Uppdatering: Vi har fått en annan fin bild på Santa Marx från en av våra läsare. Tack Carl!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och en god jul önskas de röda raketerna.

Människans utveckling utmärks ju för övrigt av att vi har förmågan att lära av andra. Det är ju det som skiljer oss från djuren. Lärande är ju på så vis en stöld av andras goda ideér.

Det kanske inte är så dumt att kristendomen snodde denna idé från romarna att fira ljusets ankomst. Man motiverade det med att Jesus ska ha sagt "Jag är världens ljus". Vissa bedömare tror att han inte alls föddes på denna tid av året då man inte släpper ut fåren på bete den här tiden på året. Inga får - inga herdar.

Men vi kanske ska vara tacksamma för detta. På så vis har vi ju något att fira nu när året är som mörkast.

Röda raketer sa...

Vi är mycket tacksamma (närmast saliga) och ska genast påbörja tillagningen av skinkan och köttbullarna.

God Jul!