04 november 2006

Tvi vale för betonghäckar


LO ska komma överens om en gemensam strategi i lönerörelsen. Och vad får vi höra? Jo, det vi alltid har fått höra. De mansdominerade facken ska ha mest, som om det vore en naturlag.

Socialdemokratin har förlorat ett avgörande val men det verkar fungera lika trögt som tidigare i hjärnkontoren hos de dominerande fackliga organisationerna.

Den så kallade solidariska lönepolitiken sträcker sig aldrig så långt som till de lågavlönade kvinnorna.

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin har nämnts som en tänkbar efterträdare till Göran Persson. Vi säger bara: Gud bevare oss.

Så lite som hon har gjort för att lyfta fram kvinnorna i fackföreningsrörelsen skulle det vara dödsstöten för socialdemokratin. Betonghäckarna försöker fortsätta att styra. Enligt deras förmenande är det självklart att det ska vara en man på posten, men om det visar sig vara omöjligt går det bra att lyfta fram något så menlöst som Lundby-Wedin.

Däremot blir det väsen om att Carin Jämtin sitter en månad till på sin riksdagsstol. Varför? Jo, för om hon behåller den kan hon vara med och kandidera. Men det är ju så fuuult säger den principlösaste av alla, Annika Billström, för ni har väl inte glömt hur intensivt hon bekämpade vägtrafikavgifterna före förra valet.

Det är verkligen dags för socialdemokratin att bryta med de dåliga sidorna av sitt förgångna. Då gäller det att sluta låta betonghäckarna styra. Ska det vara en kvinna på partiledarposten bör hon inte ha varit i maskopi med det gänget.
-------
Se intervju med kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgül.

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

Lågavlönade kvinnor har alltid vetat sin plats, och, vad värre är, accepterat det.

Det är dags att de också tar för sig, rejält!

Personligen är jag helt ointresserad av om sossana får en man eller kvinna som partiledare, huvudsaken är att den blivande partiledaren beslutar sig för att jobba för ett mer jämlikt samhälle, på alla plan.