14 oktober 2006

Skojarnas marknad

Vi har en regering vars trovärdighet befinner sig i fritt fall. Skandalerna duggar så tätt att vi knappt hinner uppdatera oss. Idag föll den första ministern Maria Borelius (m) på grund av oegentligheter och bristande moral. Fler lär följa.

Valet för en månad sedan blev mycket jämnt. Det var mindre än två procent som skiljde blocken. Men tillräckligt för att byta regering. En viktig förutsättning för att locka över några procent marginalväljare var att moderaterna framställde det som att man gjort upp med den nyliberala tokhögern. Det var innebörden i begreppen "de nya moderaterna" eller "det nya arbetarpartiet".

Så här i efterhand kan vi alla se att detta bara var skojeri. När valet väl var vunnet så finner vi samma gamla tokhöger som moderata ministrar. Vi behöver inte vältra oss i beskrivningar av lagbrott, pigor i källaren och annat. För skandalpressen är det rena julafton. Vi kan bara konstatera att borgerlighetens moraliska förfall överträffat våra vildaste fantasier. Och då tillhör vi ändå dem som varit motståndare till borgarna redan från början.

Men hur är det inte då för dem som trots allt trodde på alliansens bedyranden i valrörelsen. Barbro Hedwall på DN:s ledarredaktion uttrycker nog många borgerliga väljares besvikelse:

"Hade Fredrik Reinfeldt presenterat sin ministerlista veckan före valet, hade åtminstone jag inte känt mig lika dum och lurad i dag."

"Vad jag definitivt inte röstat för är en regering med ett kulturpolitiskt program skrivet av marknadsfundamentalisterna i Timbro. Inte heller hade jag röstat för ministrar med ett så barnsligt förhållande till regler och avgifter att de låter bli att betala. Än mindre hade jag väntat mig att en svensk regering 2006 skulle var så likgiltig och okunnig om jämställdhet mellan kvinnor och män att den anförtror detta område åt en person som förespråkar tvångsåtgärder mot flickor av ett slag som manssamhället praktiserade mot prostituerade kvinnor för hundra år sedan."

Så långt Barbro Hedwall.

Den förlust av trovärdighet i borgerliga väljares ögon som Reinfeldt genom sitt val av ministrar åstadkommit kommer att ta lång tid att reparera. Så som det brukat vara i hela den moderna svenska historien.

Socialdemokratiska regeringar avlöses av borgerliga när väljare känner att socialdemokraterna inte tar tag i angelägna problem. Men när borgerliga regeringar tillträder ändar det ständigt i en sådan förskräckelse att väljarna röstar bort dem så fort det bara går. Därefter följer långa tider där borgarna inte tillåts komma i närheten av maktens köttgrytor.

Reinfeldt har verkligen rivstartat. Så snabbt har ingen tidigare borgerlig statsminister förlorat anseendet. De nya moderaterna framstår som ett skämt.
-------
Henrik Brors på DN gör en liknande analys av läget, även om han hoppas att det nu blir ett "bättre läge för att kunna ägna sig åt sakpolitiken framöver". Under rubriken Det krävs mer skriver Brors:

"Affärerna kring Borelius och det licensskolk som många moderater ägnat sig åt har avslöjat att Reinfeldts omvandling av partiet inte varit så genomgripande. De nyliberala strömningarna och överklassbeteendena från Carl Bildts tid lever kvar i partiet. Det kommer att krävas mer än Borelius avgång för att återupprätta bilden av att moderaterna verkligen är ett parti som förflyttat sig från långt ut på högerflanken mer mot mitten i svensk politik."

Inga kommentarer: