19 oktober 2006

Mer info om Tjeckien


Hanna Löfqvist på bloggen Vänster har skaffat ytterligare information om förbudet mot Tjeckiens kommunistiska ungdomsförbund på grund av att de vill ha ett samhälle med gemensamt ägande.

Hon berättar att KSM redan nu är en illegal organisation, "deras hemsida, e-postadresser och tfn.nummer inte funkar. Hela deras möjlighet till kommunikation är blockerad."

Hanna skriver:
"Vi är många som ligger risigt till om Tjeckien ska få visa vägen för vad som får skrivas, sägas och tyckas. Att vilja äga allt gemensamt är således brottsligt. Vi inom europeisk vänster borde samla ihop oss ganska så snart, för motståndet hårdnar."

Den tjeckiska tidningen České Noviny citerar en talesman för det tjeckiska inrikesministeriet Majka Masarykova som säger följande:

"Inrikesministeriet upplöste det kommunistiska ungdomsförbundet (KSM) eftersom deras program säger att de vill ta bort det privata ägandet av produktionsmedlen."

Tidningen skriver att Masarykova anser att detta är emot konstitutionen och strider mot grundläggande demokratiska principer.

Denne Masarykova verkar inte ha förstått att yttrandefrihet och organisaionsfrihet är grundläggande demokratiska principer. Om Masarykovas principer skulle tillämpas i andra europeiska länder är det många organisationer och partier som kommer att förbjudas.

Tjeckien tar på detta sätt ett steg bort från grundläggande demokratiska principer.
-------
Flamman intervjuar vice ordföranden Radim Gonda i Tjeckiens kommunistiska ungdomsförbund om läget.
Ali Esbati skriver i frågan under rubriken "Demokratisk förnyelse i Tjeckien".
Bloggen Venezuelanyheter gör en jämförelse med hur det skulle skrivas i pressen om samma förbud mot opposition infördes i Venezuela.
I går skrev tyska dagstidningen Junge Welt under rubriken "Postdemokrati på tjeckiska". I dag skriver tidningen om protester i Tyskland och Grekland mot det tjeckiska organisationsförbudet. I Aten ordnades en protest utanför tjeckiska ambassaden i går onsdag.
I Tyskland har en hemsida startats i solidaritet med KSM.
I Wien blir det protest utanför tjeckiska ambassaden på tisdag.
I München ordnar SDAJ ett protestmöte nästa torsdag.

Inga kommentarer: