11 oktober 2006

Den borgerliga moralens förfall

En del kanske skulle säga att borgerligheten aldrig haft någon annan moral än snöd pekuniär vinning. Men det kan i vart fall fastslås att en stor del av den borgerliga valkampanjen handlade om moralfrågor. För att stoppa fusket, som det hette.

Men redan under valkampanjen märktes sprickor i den moraliserande fasaden. När det gällde folkpartiets dataintrång i det socialdemokratiska nätverket, sapnet, tyckte Leijonborg att detta var en så liten fråga att den betydde nästan ingenting. Och det mest intressanta av allt: folkpartiets väljare tycktes inte uppröras i någon större omfattning. Det tyder på en viss moralisk förhärdning, som ligger ganska långt bort ifrån klassiska liberala ideal.

Nu när borgarna vunnit valet uppvisas den egentliga borgerliga moralen på ett överraskande tydligt sätt. Den handlar om att överklassens företrädare anser sig ha rätt att bryta mot vanlig hederliga värden som att göra rätt för sig och solidariskt betala skatt. Vi får en handelsminister som använt svart arbetskraft (för att hon "inte haft råd" trots en hög familjeinkomst). Vi får en kulturminister som inte betalat tv-licensen, trots att även hon haft råd. Och vi får en statsminister som bagatelliserar de kriminella handlingarna. Hans främsta kritik riktade sig inte mot handlingarna i sig, utan mot hur ministrarna hade förklarat sina brott.

Och det värsta av allt: När vi hör borgerliga väljare intervjuas på stan om ministrarnas brott, så använder de nästan samma ord som de borgerliga partiledarna. "Det betyder nästan ingenting", "Det är överdrivet" eller "Jag är inte särskilt solidarisk jag heller".

Vi har alltså att göra med en borgerlighet som vill sätta åt det fusk som vanliga fattiga medborgare ägnar sig åt, men som samtidigt tar sig rätten och ser sig ha rätt att fuska för egen del. Det bådar inte gott för sammanhållningen i det svenska samhället.
-------
Uppdatering:
Det visar sig nu att även migrationsminister Tobias Billström (m) struntat i att betala tv-licensen i tio år.
-------
Uppdatering igen:
Nu visar det sig att Maria Borelius inte bara använt svart arbetskraft utan även struntat i att betala tv-licensen.

Carl Bildt har också en underbar ursäkt:
- Det visar väl att vi inte är rekryterade ur någon elit som har råd att göra det här, säger han. Carl Bildt tjänade 2,4 miljoner enligt den senaste deklarationen. Enligt Dagens eko finns det många tjocka plånböcker i den nya regeringen.

2 kommentarer:

Micke sa...

Du tramsar på, din röda raket stinker. Du glömmer en hel del, så länge det handlar om allt annat än borgerliga politiker. Vem eldar du på, förutom de redan trogna? Larvigt...

Som sagt du glömmer en massa och just genom den enögdheten så är du bara trovärdig bland dina vänstervänner.

Vem läckte i dataintrångshärvan? Vänsterns syndakatalog, är den nu helt försvunnen?! Det är fanimej värre eftersom ni hela tiden försöker göra er så ädla över era fantasiideal.

Röda raketer sa...

Som sagt: Den borgerliga moralens förfall...