24 september 2006

Yrsel av framgång

Före valet dolde borgarna sin verkliga politik för väljarna. I TV4:s debatt mellan Reinfledt och Persson veckan före valet var det mycket tydligt att Reinfeldt inte ville tala om privatiseringar inom vård och skola.

Det var naturligtvis en smart taktik. Borgarna kan inte vinna val i Sverige med sin riktiga politik. De svenska väljarna är nämligen inte särskilt borgerliga.

Borgarna lyckades inte heller vinna med någon stor marginal. Det var mycket knappt. Mindre än två procent skiljde blocken. 1,9 procent för att vara exakt. Som Henrik Brors påpekar i DN behöver bara fyra riksdagsmän byta sida för att majoriteten ska ändras.

Borgarna har därmed inte något mandat från väljarna för systemskifte. Trots detta är nu systemskiftet i full gång. Och det finns ingen hejd på entusiasmen. Nu behöver de inte längre vara taktiska och dölja vad de egentligen vill. Äntligen kan de komma ut. Det är rent berusande:

-Det finns ingen gräns för hur mycket som kan privatiseras, utropar Filippa Reinfeldt i Svenska Dagbladet. Efter valet. Varför läste vi inte det före valet?

Skattesmitare ska få amnesti, tycker kristdemokraten Mats Odell.
-Det är ju en kristlig princip att ge förlåtelse och försoning om man gör bättring, säger han.

Och nu ska ännu mer av Telia säljas ut. Liksom Nordea, OMX och SAS. Apoteket ska bli en marknadsplats för vinstdrivande företag. Man vill sälja bostadsfinansieringsbolaget SBAB, fastighetsbolaget Vasakronan och Vin & Sprit. 150 miljarder under tre år räknar alliansen med att få in på försäljningarna av vår gemensamma egendom. Förutom detta kommer mycket av kommunernas egendomar att förskingras på marknaden.

Det är här systemskiftet äger rum. Under föregående mandatperiod lyckades vänstern många gånger förhindra ytterligare utförsäljning av gemensam egendom. Men den lyckades inte återta det som borgare och socialdemokrater redan sålt ut. Efter fyra års borgerligt huserande kommer arbetet att bli ännu tyngre.

Man kommer osökt att tänka på hur Olof Palme beskrev den borgerliga regeringstiden från 1976:

"Man har inte bara ätit upp maten på borden, man har också rensat skafferierna, ätit sig igenom visthusbodarna och lånat till matsilvret".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja GUUD va trist! Varför i hela friden skall vi behöva ha fria val?

Nej! En skön kladdig vänster-regim i 70 år till (minst) vore gött!

Röda raketer sa...

Om borgarna efter valet genomför den politik de gick till val på, så överensstämmer det med parlamentarismens principer.

Men om de genomför en annan politik, så är det ett bedrägligt förfarande. Bondfångeri!

Det kommer att straffa sig.

Anonym sa...

Att som borgerligheten gjorde i Stockholm förra gången det begav sig för dem borde benämnas med sitt rätt namn: mutor.

Man sålde ut stora delar allmännyttan till underpriser för att muta dem som köpte till långt under marknadspris. Det vore i alla andra sammanhang detsamma som straffbara mutor!

Mutor är staffbart, utom för borgerliga politiker.

Anonym sa...

Hur var det man sjöng förr?
Är det nån som kommer ihåg ;-)

".. De´e´ dom rikas paradis men
ingen hör en fattigs bön."

Jag bara upprepar mig själv!
FYRA ÅR!
Efter fyra år då räcker det inte med att dom har lånat till matsilvret!
Då har dom tanefan pantsatt hela ankdammen.
Men fria det går dom.