25 september 2006

Røde Mor

Røde Mor (1969-1978) var en av 1970-talets populäraste danska rockgrupper. Gruppen var från början ett konstnärskollektiv som ville sprida kultur till folket. De utvecklade en affischkonst, med framförallt linoleumtryck, som var möjliga att sprida i massupplagor. På detta sätt ville de ta avstånd från den borgerliga finkulturen där pengar och exklusivitet är viktiga kännetecken.

Den mest kände medlemmen av konstnärskollektivet var Dea Trier Mørch (1941-2001), som också gjorde sig känd som författare (på svenska finns bland annat Vinterbarn och Kastanjeallén). Røde Mors rockorkester blandade samhällskritiska socialistiska texter med teater, cirkus och fotoprojektioner. Drivande i denna grupp var Troels Trier och Henrik Strube, som seenare gjort framgångsrika solokarriärer i Danmark.


I ett manifest från 1974 ger Røde Mor sin syn på kulturen i klasskampen. Där skriver de bland annat:

"Konst och klasskamp har till synes inte något med varandra att göra. Men i verkligheten är konst och klass oåtskiljbara begrepp. I tidigare samhällen hade varje klass sin konst. Förtryckarna och de förtryckta hade var sin konst, som gav dem identitet. Men konsthistorien berättar för oss bara om de härskande klassernas konst, eftersom det är de härskande, som har skrivit historien."

Även i vårt borgerliga samhälle finns denna uppdelning. Finkulturell konst för borgarskapet, medan arbetarna hålls nere av underhållning och reklam.

Røde Mor ville däremot ställa sin konst i arbetarklassens tjänst och bidra till att skapa en politisk, proletär konst. "Med politisk konst förstår vi en konst som beskriver samhällsförhållandena och tar politisk ställning. "

"Den politiske, proletära konstnärens uppgift är att driva klasskampen på det kulturella området. Vi ska förhindra utbredningen av den härskande ideologin i de klasser, som står i motsättning till kapitalet. Vi vill skapa en konst, som bidrar till att ge arbetarklassen identitet. En konst, som är ett vapen i klasskampen."


På senare tid har Røde Mor vid flera tillfällen återförenats till spelningar. De har skaffat sig en hemsida och gett ut hela sin produktion på CD. För den mest intresserade finns numera en box med hela utgivningen på åtta CD-skivor. Samlingsboxen, liksom alla enskilda skivor, går att beställa från CD Skiven. Där kan man också lyssna till smakprov på låtarna.

Till exempel "Låt hammaren och skäran lysa":

Lad hammer og segl lyse - hammer og segl finder vej,
lad hammer og segl lyse - hammer og segl finder vej.
Du kan la' hammer og segl lyse - hammer og segl skinner på dig.

Du er røvrendt og forvirret - du har intet sted at stå,
Du er røvrendt og forvirret - du har intet sted at stå.
Lad hammer og segl lyse - det kan gi' dig en vej at gå.

Op med kommunismen - ned med alle de ting som står i vejen,
Op med kommunismen - ned med alle de ting som står i vejen.
Lad hammer og segl lyse - hammer og segl viser vejen.

-------

Foto från Roskildefestivalen 1976.

Røde Mor hemsida.

Mer information.

Inga kommentarer: