10 september 2006

Grattis Persson! 5-0

I kväll var det duell mellan de två statsminsterkandidaterna i årets val. Persson och Reinfeldt.

Persson var i högform och lyckades få in många fullträffar på Reinfeldt. Den senare såg ytterligt besvärad ut under hela debatten. Och tacka för det.

Persson inledde med att korrigera en tidigare brist i sin valrörelse: att äldrefrågorna haft för liten plats. Han ställde den raka frågan till Reinfeldt varför alliansen inte vill sänka skatterna för pensionärerna. På den frågan blev Reinfeldt - trots upprepade uppmaningar - svaret skyldig. Varför Reinfeldt vill att pensionärerna ska betala mer i skatt än arbetande ville han inte förklara.

Reinfeldt hade uppenbara svårigheter med att utmåla Sverige som ett land i kris. Därför får han svårt att förklara varför han riktar sin politik mot de arbetslösa, sjuka och fattiga, i stället för att rikta sig mot arbetslösheten.

Reinfeldt har i tidigare utfrågningar haft svårt att svara för sig i miljöpolitiken. Så även i kväll. Efter mycket allmänt tal tvingades han erkänna att varken moderaterna eller alliansen har några mål när det gäller klimatpolitiken.

När det gäller skattefinansierad hemhjälp till rika och friska fick Reinfeldt återigen problem. Till slut försökte han säga att hemhjälpen skulle gå till de äldre. Något som socialdemokraterna redan hävdar. När Reinfeldt blir pressad söker han försoning genom att luta sig mot socialdemokratiska argument och dölja den politik som han faktiskt företräder tillsammans med sina alliansbröder.

Det blev lite komiskt när Reinfeldt anklagade Persson för att ha genomfört moderaternas politik från förra valet för att jaga dem som fuskar med sociala försäkringar.

Reinfeldt använder ett retoriskt grepp som går ut på att alliansen beskrivs som något nytt och fräscht. Socialdemokratin ska uppfattas som gammal och trött. Men vad finns det för nytt och fräscht i att alliansen antagit kristdemokraternas gammelmodiga familjepolitik? Något mer nattståndet är svårt att finna.

Reinfeldt såg slokörad ut även under sitt slutanförande. Persson såg däremot ut att trivas.

Grattis Persson, 5-0!
------
Just nu har Expressens läsare gett Persson segern över Reinfeldt med 55-45 (kl 22.54). Det är intressant med tanke på att Expressens webbpublik är övervägande borgerlig.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Alliansen tjatar ständigt om arbete åt alla. Jag kommer ihåg hur det var förra gången det begav sig för de borgerliga.

När Börje Hörnlund (c) tillträdde som arbetsmarknadsminister var arbetslösheten ca 3 procent. Mindre går inte att få i praktiken. Då sa Börje Hörnlund (c):

— Jag kommer inte att sitta och adminstrera en arbetslöshet på 6 procent!

När han avgick var arbetslösheten 12 procent.

Det kommer att bli likadant igen om borgerligheten kommer till makten.

Magnus A sa...

Hej Stalin!

Hur är propagandavädret i dag?

Intressant att du uppmörksammade expressens siffror, när det är dina vänsterkamrater som fixat de siffrorna och att u missade att Expressens siffror för Reinfeldt och Persson individuellt samt samtliga andra sajters webbfrågor gav Reinfeldt ledningen med mellan cirka 65-25 (eller 70-30) och på SvD 80-15 (saknade procent upp till 100: Vet ej).

Anonym sa...

Fascinerade blogg detta...

Uppenbarligen såg vi inte samma valduell.

Reinfeldt svarade visst på varför jobbavdraget riktar sig till de som jobbar istället för persionärer...poängen är att det ska bli mer stimulerande att arbeta. Vore en gigantisk sensation om alliansens politik för att stimulera till jobb vore i form av avdrag för pensionärer.

Gällande sverige som ett land i kris...du missade uppenbarligen den mycket talande scenen när Persson lät bli att ta med arbetslösa i AMS åtgärder när han talade om arbetslösa eftersom vi redovisat så sedan 1988. Klart är att detta fusk vis att redovisa arbetslösheten är infört i modern tid men att det först blev katastrofalt när Persson började använda AMS för att dölja arbetslösheten.

Mycket passande att Persson talar sig väl för klimatmål när han stänger kärnkraftsverk och importerar kol-el från danmark. Tror han att det bara blåser från sverige mot danmark?

Hushållsnära tjänster var ett fett självmål av Persson när han utmålade allt vanligt folk som tycker det är likvärdigt att hyra hantverkare och städare som brottsliga. Sossarna ger avdrag för de förstnämnda om du missat det.

Alliansen kommer inte vinna valet, inte på sina meriter utan på vänsterns brist på förslag inom alla områden.