31 augusti 2006

Pinsam Maud Olofsson

Centerledaren har gjort ambitösa försök att rycka upp centern ur den stiltje som partiet befunnit sig i under många år. Pinsamt nog har denna uppryckning mest handlat om att vrida partiet långt åt höger. Högerns tankesmedja Timbro har bejakat denna vridning, men hittills har väljarna inte visat samma uppskattning.

En del av förslagen, som att slopa anställningstryggheten för ungdomar under 25 år, har fått många att reagera. Kvällens första publikfråga i SVT:s utfrågning handlade också om denna fråga. En ung kvinna undrade varför det ska bli lättare att sparka ungdomar och varför centern vill ta bort rättigheter från unga som redan har en svag ställning. Hon blev inte lugnad av Olofssons svar.

Maud Olofsson hade också problem när det gäller skattesubventionerad städhjälp. Det handlar naturligtvis om städhjälp till högavlönade. När en av programledarna frågade vem som ska städa hemma hos städaren blev Olofsson helt tyst.

Maud Olofsson hade inga lugnande besked till den som blir arbetslös i den borgerliga alliansens Sverige. Där väntar bara försämringar. Och när hon ställdes inför frågan om anställdas möjligheter att ställa krav på arbetsgivarna kom ett svävande svar om kompetensutveckling.

Centern lovar bredband till alla, utbyggda vägar och järnvägar. När Olofsson får frågan om hur mycket det kostar och hur det går ihop med stora skattesänkningar blir svaret att man måste se detta långsiktigt. Löftena kommer alltså inte infrias på många år. Knappast inom den närmaste mandatperioden.

Det enda försonande draget hos Olofsson är att hon är kritisk till USA:s krigspolitik i t ex Irak. Den balanserade hållningen undergrävs dock av att ungdomsförbundets ordförande Fredrick Federley skänkt pengar till Israels krigföring. Tillsammans med de övriga partierna i alliansen kommer Mauds kritiska hållning att bli ett intet.
-------
SVT:s Aktuellt sammanfattade utfrågningen med orden: "Tuffare tag mot de arbetslösa".
-------
Tidigare bloggningar om Maud Olofsson.

Inga kommentarer: