30 juli 2006

Morden fortsätter

Den israeliska krigsmakten fortsätter att döda civila i Libanon. Den senaste attacken mot Qana, där upp emot 60 civila mördades, i första hand kvinnor och barn, har lett till protester över hela världen. EU-kommissionen, Arabförbundet och FN har fördömt attacken. Sveriges utrikesminister Jan Eliasson manar till "ett slut på den militära upptrappningens vansinne". FN-chefen Kofi Annan är "djupt chockad" och Storbritannien kallar blodbadet "helt förfärande". Statsminister Göran Persson reagerar med "bestörning och vrede" på Qanamassakern:

- Israel begår det ena övergreppet efter det andra i Libanon, säger han.

Statsministern konstaterar att internationell rätt även gäller för Israel och "i den finns proportionella motåtgärder som grundregel och det struntar man i."

Persson är också oerhört förvånad över uttalanden från USA om att det inte är bråttom med en vapenvila.
- Det är ett mycket olyckligt ställningstagande som förtjänar stark kritik.

Israel förlorar allt mer av sitt politiska stöd. Israels hänsynslöshet börjar till och med bli för mycket för USA. USA:s utrikesminister, Condoleezza Rice, har under dagen plötsligt börjat tala om "the urgent need" för att avsluta fientligheterna. Samtidigt påpekar Syriens FN-ambassadör att det är amerikanska bomber som dödar.

Ovan ett par bilder från en spontan demonstration mot det israeliska vansinnet i Stockholm under eftermiddagen. Demonstrationen samlade på kort varsel några hundra deltagare som gick till Israels ambassad.

Inga kommentarer: