31 juli 2006

Israels ultrahöger


Den senaste tidens israeliska hänsynslöshet har upprört en hel värld. Människor har förvånats och chockerats av brutaliteten och övervåldet. Och inte minst av att andra folks liv inte tillmäts samma värde som israelers.

Detta är dessvärre inte några nya företeelser i den israeliska politiken. Redan Albert Einstein och andra judiska intellektuella varnade tidigt för den israeliska formen av fascism. I samband med att en senare premiärminister i Israel, Menachem Begin, skulle besöka USA 1948 skrev Einstein och en rad andra personligheter ett brev till New York Times där de varnade för att Begins politiska parti var besläktat med "nazistiska och fascistiska partier". Detta gällde såväl dess "organisation, metoder, politiska filosofi som sociala attraktionskraft".

I brevet tog författarna massakern i byn Deir Yassin som exempel på deras metoder. Deir Yassin, "som inte var ett militärt mål i kriget", attackerades av "terroristiska grupper". De flesta av byns 240 män, kvinnor och barn dödades. "Terroristerna var inte alls skamsna över sina handlingar utan i stället stolta över denna massaker, gav stor publicitet kring den och inbjöd alla utländska korrespondenter som var närvarande i landet att komma och titta på likhögarna och den allmänna ödeläggelsen i Deir Yassin."

Rent ideologiskt pekade författarna på släktskapet med andra fascistiska partier. "Inom det judiska samhället har de predikat en blandning av ultranationalism, religiös mystik och rasmässig överlägsenhet."

Dessvärre känner vi igen allt för många delar av denna beskrivning från dagens israeliska aggression. Det är också betänkligt att delar av de metoder och det tänkande som författarna 1948 kallade fascistiska i dag tycks omfattas av stora delar av den israeliska makteliten.

"Det är genom sina handlingar som det terroristiska partiet avslöjar sin verkliga karaktär; från dess tidigare handlingar kan vi bedöma vad de kan förväntas göra i framtiden."

Det skrevs 1948.

Inga kommentarer: