09 juni 2006

Storebror och Bror Duktig

Utländsk underrättelsetjänst klampar in i svenska hem med Säpo svassande i släptåg. Personer grips och förhörs, datorer och annat bevismaterial tas i beslag. Och svenska myndigheter tiger. Utredningarna är sekretessbelagda.

Rättsosäkerheten sprider sig i världen. Den terroristnoja som president George W Bush har gjort sitt bästa för att torgföra tycks ha gripit även Sverige.

I Thomas Bodströms nya underbara värld öppnar Sverige dörrarna, när terroristjägare i andra länder ber om det.

Avvisningen av de två egyptierna som CIA företog från svenskt territorium 2001 har lett till hård kritik mot den svenska regeringen som inte hade några kommentarer när fallet åter dök upp i Europarådets rapport om USA:s hemliga fångtransporter i Europa.

- Få saker är så genomlysta, påstår statsminister Göran Persson och hänvisar till granskningar av JO, KU och FN:s tortyrkommitté.

Problemet är att Sveriges samarbete med CIA fortfarande är lika grumligt som tidigare. Det är fortfarande lika höljt i dunkel varför de två egyptierna behövde lämna Sverige med påsar över huvudena.

EU-landet Polen och blivande EU-medlemmen Rumänien anklagas för att ha upplåtit fångläger åt CIA. Den svenska regeringen är fortsatt tystlåten. Sveriges anseende som förkämpe för mänskliga rättigheter naggas rejält i kanten av denna undfallenhet inför USA och när det gäller husrannsakningarna i Sverige brittisk underrättelsetjänst.

Tillslagen i Hammarkullen i Göteborg för drygt två veckor sedan och i Malmö i går kopplas till en utredning som brittisk antiterrorpolis håller på med.

Nu har två muslimska bröder som greps vid en stor razzia i London nyligen släppts. De är inte längre brottsmisstänkta. Den brittiska polisens agerande har mött stark kritik. Reaktionerna i Sverige mot det hemliga samarbetet med amerikansk och brittisk underrättelsetjänst är lama.

Det är dags att ryta till. Övervakningssamhället är redan här och mänskliga rättigheter sätts på undantag. Rättsosäkerheten som sprider sig är svår att komma till rätta med i efterhand. Det har historien visat tidigare, då det har tagit årtionden för människor att få upprättelse för begångna rättsövergrepp.

Inga kommentarer: