23 juni 2006

Aftonbladet hjälpte fascister

Aftonbladet har på senare tid hjälpt det fascistiska partiet Sverigedemokraterna på olika sätt. Tidningen förmedlade bluffen att rasisterna skulle vara tredje största parti bland ungdomar. Det visade sig att undersökningen manipulerats av Sverigedemokraterna. Två andra oberoende undersökningar visade att det inte stämde. Trots att bluffen avslöjats ligger nyheten kvar på Aftonbladets hemsida. Aftonbladet gav också röst åt rasisterna i en stort uppslagen artikelserie.

Nu har Aftonbladets ansträngningar för att stödja Sverigedemokraterna gett resultat. Partiet har fått 2,5 procent i Synovate Temos opinionsmätning som publiceras i Dagens Nyheter.

- Det är ingen statistiskt säker förändring. Det mesta talar för att den är en tillfällig siffra, och den enda logiska förklaringen är att den beror på det mediegenomslag partiet fick för några veckor sedan efter Aftonbladets Ungt val, säger Nicklas Källebring opinionsanalytiker på Synovate Temo.

"Enkäten dömdes ut som oseriös av statsvetare och opinionsexperter", skriver DN, "men den gjorde ändå att det invandringsfientliga partiet fick en omfattande publicitet i flera stora medier, främst Aftonbladet."

Glädjande nog ser det ändå ganska bra ut i opinionen inför valet. I de flesta mätningarna leder vänstern. Det tycker vi känns bra inför semestern.
-------
Tidigare artikel om rasisternas bluff:
Rasisterna har inget ungdomsstöd.

9 kommentarer:

jinge sa...

Ja det är illa. En normal nyhetsvärdering borde ha gjorts från bladets sida, men det gjordes inte. Det är lika rimligt som att använda deras egna webbfrågor till läsarna som en statistiskt relevant uppgift.

Röda raketer sa...

Aftonbladet, som under andra världskriget var ett organ för Hitler-Tyskland, bör passa sig för att gynna fascister.

Amir Sariaslan sa...

Intressant att se om de gör en Otto Sjöberg och kör på "allmänintressekortet".

Erik Hellsborn sa...

Men suck. Det finns inga som helst belägg för att SD skulle "manipulerat" resultatet. Expressen-redaktionens hjärnspöken är inga pålitliga källor. Tvärtom gavs vi mindre möjlighet att nå ut med vårt budskap. Om vi fått kampanja på skolorna på samma vilkor som riksdagspartierna skulle resultatet varit ännu högre.

För övrigt rekommenderar jag följande artikel:

http://www.ungtval.se/main.aspx?article=838845

Statsvetaren Anders Widfeldt hårda sanningar ignorerar av såval Expressen som Röda raketer

Röda raketer sa...

Widfeldt säger inte några sanningar i artikeln du hänvisar till. Det han gör är att spekulera och gissa. Det få han naturligtvis göra. Men det har ingenting med sanningen att göra.

Vi förstår att du inte tycker om det som vi skriver. Ditt partis bluff lyckades ju i ett första skede. Men i längden kommer den inte att hålla.

Erik Hellsborn sa...

Vilken bluff? Kan du presentera några som helst belägg för din anklagelser?

Röda raketer sa...

Läs postningen en gång till!

Eric Johnsson sa...

Men finns det nån trovärdig källa till den påstådda bluffen? Jag har letat och det enda jag hittade var en anonym person som expressen, har jag för mej, intervjuade.

Röda raketer sa...

Kolla länkarna och andra opinionsmätningar, som använder statistiskt prövade metoder.