Det finns anledning att fråga sig var den klassiska kvinnofrågan finns i dagens politiska agenda. Det känns som om det förs två olika debatter.
Det snackas mycket i olika medier om kvoteringar av kvinnor in i bolagsstyrelser. Hur stort är det sammanhanget? Det är smalt och det är därmed ingen primär kvinnofråga.
Det känns som om diskussionen om kvinnornas ställning i samhället därmed håller på att dribblas bort fullständigt. Bland annat genom att prata kvoteringar till bolagsstyrelser.
Kvinnor ska förvisso fram i samhället, men det ska ske på alla områden. Då är det knappast i bolagsstyrelserna förändringen sker först. Eller säg så här; när den första städerskan med utländsk bakgrund når det svenska näringslivets topp, då börjar vi närma oss jämställdhet.
Den viktiga diskussionen om kvinnors villkor förs dock mer i skymundan.
Varför diskutera maktpositioner som är omöjliga för de flesta kvinnor att nå i stället för att diskutera hur arbetande kvinnors villkor ska förändras? De flesta arbetande kvinnor i det här landet kan glömma styrelseposter i viktiga bolag. Just därför är den diskussionen ingen aktuell kvinnofråga.
Ska vi nå avgörande förändringar bör diskussionen handla om de kvinnor som förmodligen aldrig kommer att sitta i några bolagsstyrelser, än mindre på vd-poster.
Det finns en tendens att snäva in debatten, att makteliten kapar åt sig angelägna samhällsproblem och överför dem till en annan nivå, som inte rör – i det här fallet - majoriteten av kvinnorna.
Varför gömma undan städerskors och vårdbiträdens vardag för att i stället ständigt prata plats i bolagsstyrelser?
Det kanske är så enkelt att fokuseringen beror på att allting finns i betraktarens – i det här fallet kanske främst journalistens – öga.
Dagens tongivande journalister vill inte identifiera sig med dem som finns i samhällets ekonomiska bottenskikt. De vill enbart ha dessa människor som objekt att ta till för att få lite färg i presentationen av dagens ämne.
För kvinnor som verkligen vill förändra finns det anledning att begrunda vart detta lurendrejeri leder. Feminismen handlar om alla kvinnors frigörelse, inte bara dem som har de bästa förutsättningarna.
24 maj 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Vad ska en städare göra i näringslivets topp?
Däremot bör den utländska kvinnliga städarens dotter kunna nå dit. Vilket hon redan gjort (Ameli Adamo).
Skicka en kommentar