13 maj 2006

Ådalen 1931

I morgon är det 75 år sedan skotten i Ådalen. Socialdemokraterna har försökt lägga beslag på ceremonin för egen del - det är ju valår gubevars. Socialdemokraternas försök att utesluta Vänsterpartiet vid minneshögtidligheterna ger vibrationer av historierevisionism. Det var ju faktiskt kommunisterna som ledde striderna i Ådalen. Det var kommunister som stupade för militärens kulor.

Bakgrunden till händelserna i Ådalen var en avtalstvist vid Marmaverken utanför Söderhamn. Fabriksägaren Versteegh ville ha en lönesänkning. Detta ledde till en konflikt som spred sig bland de arbetande i pappers-, cellulosa- och träindustrierna i Hälsingland och Ådalen.

Fabriksägarna kallade in strejkbrytare. En demonstration samlades mot strejkbrytarna under parollen "För Marmaarbetarnas seger". Militär kallades in under befäl av kapten Mesterton. De möttes av Internationalen, flygblad och uppmaningar att inte skjuta på sina klassbröder. Men militären sköt. De mördade fem och sårade fem.

De mördade var Viktor Eriksson, Evert Nygren, Erik Bergström, Sture Larsson och Eira Söderberg. Samtliga medlemmar i det kommunistiska partiet.

Efter morden i Ådalen utlöstes massdemonstrationer och arbetsnedläggelser över hela Sverige. 150 000 samlades till exempel på Gärdet i Stockholm.

Den borgerliga klassorättvisan tydliggjordes i de domar som utdömdes för de inblandade. De arbetare och demonstranter som protesterat mot strejkbrytarna och morden dömdes till 114 månaders fängelse. Det kommunistiska partidistriktets ordförande Axel Nordström dömdes till 2 ½ års fängelse.

Mördarna, kapten Mesterton, kapten Beckman och furiren Tapper dömdes till 8, 10 respektive 3 dagars rumsarrest utan bevakning.

Blivande socialdemokratiske statsministern Per Albin Hansson kommenterade att strejkbrytare "måste åtnjuta samma skydd som övriga medborgare".

När socialdemokraterna nu försöker överta ceremonier till minnet av morden i Ådalen handlar det om historierevisionism. Det är ett utslag av bristande respekt för offren, deras efterkommande och deras parti.
Skam över socialdemokratin!

Som vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten säger:
- Jag tycker att det är upprörande. Det här är inte sossarnas minneshögtid, utan det var våra medlemmar som dog.

Socialdemokraterna tycks ha glömt hur det gick till. Men vi glömmer aldrig vår historia.

Idag hotas arbetsrätten. Om den borgerliga alliansen får bestämma kommer den att försämras. Alla som jobbar kommer att få en mer osäker tillvaro. I ett sådant läge vågar man inte ställa krav. Man blir undergiven. En sådan utveckling måste till varje pris förhindras. Ådalens arbetare gjöt sitt blod för att förhindra det. I dag måste vi göra vårt.

-------
I morgon söndag den 14/5 genomförs en minneshögtid vid Spanienkämparnas monument La Mano på Katarinavägen i Stockholm kl 16. Tal av Lars Ohly. Recitation av Richard Turpin. Sång av Kaya Åhlander.

1 kommentar:

Anonym sa...

5 personer DÖDADES. Ingen av dem MÖRDADES.

Däremot hade många människor riskerat att bli mördade om demonstrationen nått fram till strejkbrytarna.