02 april 2006

Borgerlig träta

Trots alla förhoppningar på den borgerliga kanten om att visa upp enighet inför valet duggar nu de motstridiga utspelen tätt. I dag började de borgerliga partiledarna träta om vem som ska ha vilka ministerposter i en kommande regering - trots att de ännu inte vunnit valet.

Det var centerpartiets Maud Olofsson som tog initiativet. Hon framförde kravet att en borgerlig regering ska ha en landsbygdsminister och att denne ska vara centerpartist. Vilket genast utlöste gräl i den borgerliga alliansen.

- Också vi kristdemokrater har mycket att tillföra på det här området, sade kristdemokraternas partiordförande Göran Hägglund.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg å sin sida ansåg att en landsbygdsminister borde vara folkpartist. Hans kandidat är Marit Paulsen.

Moderaternas Fredrik Reinfeldt ville inte vara sämre utan påpekade genast att han själv jobbat med varg- och rovdjursfrågor.

Hela tanken med den borgerliga alliansen har varit att framställa den som regeringsduglig och att de borgerliga har förmåga att komma överens. Det finns all anledning för dem att göra det. Borgerliga regeringar har historiskt sett varit sällsynt dåliga på att hålla samman.

Nu kan vi redan före valet se split och träta inför öppen ridå. Det är naturligtvis bara en västanfläkt av vad vi kommer att få uppleva efter valet - om de borgerliga partierna skulle få chansen.

”Man skall inte sälja skinnet, innan björnen är skjuten,” sa den gamle centerpartiledaren Gunnar Hedlund till dem som började bilda en borgerlig regering redan före valet.

Låt oss gemensamt förhindra deras huggsexa även efter valet.
-------
Tidigare text om splittringen:
En allians i förfall

2 kommentarer:

Beth sa...

Men är det egentligen så intressant att alliansen är oense? Visst, utifrån att de själva hävdar sig vara bästa kompisar och "regeringsdugliga", kanske det är befogat att peka på oenigheter. Men det mest uppseendeväckande och skrämmande tycker jag är att de just är överens om så mycket. Mer betygshets och segregering i skolan, försämrad arbetsrätt, försämringar i socialförsäkringssystemen osv. Jag tycker att de verkar rätt så eniga, och det är det som är obehagligt.

Röda raketer sa...

Både och, tycker vi. Vi har försökt att peka på en reaktionär och farlig utveckling på många områden.
Men med tanke på att alliansen försökt framställa sig som enig och bättre på "krishantering" kan det vara viktigt att punktera den illusionen också - för dem som har haft den.