24 mars 2006

En allians i förfall

Det går dåligt för den borgerliga alliansen. Opinionssiffrorna vill inte riktigt lyfta. Troligen har opinionstoppen redan passerats och alliansen är på väg nedåt.

Detta trots att alliansen under en längre tid har haft media på sin sida. Motståndarna har i tur och ordning naglats fast vid affärer - möjligen med undantag för miljöpartiet. Samtidigt har alliansen under lång tid lyckats få media att rapportera positivt om den goda sammanhållningen på den borgerliga kanten.

Men det har liksom inte hjälpt. Därför börjar rapporteringen nu ändras. Missmodet har lett uppenbara motsättningar och misstro partiledarna emellan. Till exempel den mellan Reinfeldt och Leijonborg. Eller den mellan Leijonborg och Maud Olofsson. Hittills har endast kristdemokraternas Göran Hägglund tyckts vara fast i tron. Men nu börjar det knaka mellan Reinfeldt och Hägglund också.

Partierna börjar nu i tur och ordning att sluta separata överenskommelser med regeringen. Folkpartiet om buggning, trots att alliansen haft en arbetsgrupp som på papperet kommit överens om rättspolitiken. Centerpartiet om energipolitiken, en känslig fråga eftersom den redan tidigare spräckt borgerlig samarbete.

Inte heller utvecklingen i omvärlden tycks gynna alliansen. Den danska regeringens misslyckade hantering av Muhammed-karikatyrerna och Leijonborgs stöd till denna hantering var inte bra. Maud Olofssons förslag om att slopa anställningstryggheten för unga har fått ett massivt svar genom det franska folkets protester mot en liknande försämring. Det gör att allt fler svenskar inser den verkliga innebörden i borgerlig arbetsmarknadspolitik. Alliansens stöd till Bush "krig mot terror" leder för var dag världen närmare ökade hot, motsättningar och inbördeskrig. En utveckling de flesta svenskar vill undvika.
-------
SVT bekräftar i kväll analysen under rubriken "Tydligare sprickor i borgerlig allians":
"Sprickorna i den borgerliga alliansen blir tydligare. Moderaterna angriper nu kristdemokraternas idé att ersätta fastighetsskatten med en kommunavgift. Och folkpartiet har anklagat centern för att gå bakom ryggen på de andra genom energiuppgörelsen med s och v. " Läs mer.

Bilden hämtad från Fredrich Legnemarks blogg.

3 kommentarer:

KAS sa...

Bloggarna har koll på läget

Bloggoskop visar att de blå gick kraftigt framåt ända till i augusti 2005. Under hösten var det mycket fokus på alliansens egen politik och man gick då kraftigt bakåt. När trenden började visa på att det röda laget skulle vinna valet plockade man fram ess ur rockärmen, det man valde att kalla förtal.


Bloggoskop visar läget mellan blocket med större exakthet och trend till valet


KAS

Lundensis sa...

Alliansen försöker bara utmana sossarna i sosseri.

De enda som har lite kulor är Centern.

Röda raketer sa...

Vad menar du med kulor?

Vill du att ungdomar under 26 år ska skjutas?