10 mars 2006

Hälsning från Finland


Vi fick mejl från Vänsterungdomarna i Finland.

De ville tipsa om ett nytt uttalande, där de inte är särskilt sorgsna över att moderpartiet, Vänsterförbundet, fick ett avhopp från partiledarposten förra veckan. Tvärtom tycker de att det är hoppingivande att det finns flera bra och unga rödgröna aktiva medlemmar som kan tänka sig att ställa upp som ordförande.

I uttalandet sägs att den avhoppade ordföranden Suvi-Anne Siimes förde med sig många bra och moderna rödgröna idéer när hon tillträdde 1998.

Under hela den tid som de nuvarande vänsterungdomarna har varit aktiva har de fått höra förutsägelser om att vänsterförbundet är en rörelse som tillhör det förflutna. Den argumentationen har vänsterungdomarna alltid haft svårt att förstå eftersom stödet i val har varit i stort sett oförändrat sedan förbundet för första gången ställde upp 1991. I senaste valet fick Vänsterförbundet 9,9 procent av rösterna.

Ingenting tyder på att unga vänsteraktivister skulle hoppa över till de gröna. De gröna i Finland driver en alltför högervriden politik, enligt uttalandet.

Vänsterungdomarna beklagar att Siimes till slut drev sig in i en situation där det inte återstod någon annan möjlighet än att lämna ordförandeskapet.

Nu har partiet en ypperlig möjlighet att ompröva sin politiska linje, är vänsterungdomarnas slutsats.
-------
Tidigare bloggar i frågan:
En finsk Schyman.
Kritisk ung vänster.

Inga kommentarer: