28 februari 2006

Olof Palmes okände kusin

Så här på tjugoårsdagen av mordet på Olof Palme vill vi berätta historien om hans i Sverige relativt okände kusin R. P. Dutt (1896 – 1974). Eller Rajani Palme Dutt, som hans fullständiga namn löd. Palme Dutt spelade under 1900-talet en framträdande roll i det brittiska kommunistpartiet.

Olof Palme och R.P. Dutt träffade aldrig varandra. Men historien är ändå väl värd att berättas. Den kompletterar bilden av släkten Palme och uppvisar en mängd oväntade eller väntade samband. Och även om R.P. Dutt inte träffade Olof Palme, så träffade han under sitt politiska liv många av världens stora ledare, Lenin, Gandhi, Nehru.

Palme Dutt föddes i Cambridge 1896. Fadern var en indisk läkare. Moder var Anna Palme från Sverige. Föräldrarna var radikala. Anna Palme aktiverade sig i kvinnorörelsen. Hon förekommer bland annat i Fredrika Bremer-förbundets tidning Dagny 1908. I nr 12, 1908 annonseras om "Fru Anna Palme-Dutts föreläsningar i Stockholm" och hennes arbete för kvinnornas "sociala och politiska likställighet." I nr 13 finns ett referat av talet som avslutas med att det "mottogs med starka applåder." Likaså i nr 14.

Rajani Palme Dutt relegerades från universitetet i Oxford för sitt motstånd mot första världskriget. Han deltog aktivt i bildandet av det brittiska kommunistpartiet (CPGB) 1920. I detta arbete träffade han sin blivande fru, Salme Murrik (1888-1964), en 32-årig estländska som skickats till London på Lenins direkta order för att bistå i arbetet med att grunda partiet.

Salmes syster var en annan estländsk kommunist, Hella Wuolijoki (1886-1954), mest känd som medförfattare till Bertolt Brechts pjäs Herr Puntila och hans dräng Matti. Hon var även en tid chef för Finlands Radio. Salme Murrik är för övrigt släkt med Finlands nuvarande utrikesminister Erkki Tuomioja.Salme Murrik var redan då hon träffade Palme Dutt 1920 en revolutionsveteran. Hon hade deltagit i den ryska revolutionen 1905. Suttit i sibirisk exil. Deltagit i inbördeskriget i Finland, där hon var en nära medarbetare till Otto Wille Kuusinen (1881-1964), som senare blev medlem av det sovjetiska kommunistpartiets politbyrå och ligger begravd i Kremlmuren.

Tillbaka till Rajani Palme Dutt. Han fick Lenins uppdrag att grunda en tidskrift i England under namnet Labour Monthly 1921. Denna tidskrift kom att spela en viktig roll långt utanför Englands gränser, inte minst i de brittiska kolonierna.

Palme Dutt satt i det brittiska kommunistpartiets exekutivkommitté från 1923 till 1965 och var under många år partiets ledande teoretiker. Den som studerat Karl Marx på engelska kan notera att flera viktiga översättningar gjorts av R.P. Dutt och hans äldre bror Clemens Dutt.
-------

För mer information om Palme Dutts spännande liv rekommenderar vi Rajani Palme Dutt – A Study in British Stalinism av John Callaghan.

14 kommentarer:

Vetenskap och socialism sa...

Upplysande, folkbildande!

Röda raketer sa...

Tack! Vi har en historia som ingen annan berättar åt oss.

klipspringer sa...

Intressant och detaljrikt. Jag är säker på att du har full kontroll men faktum är att jag har en minnesbild av att Palme träffade Palme Dutt vid sitt första besök i England. Jag kan naturligtvis inte belägga detta utan det är ett personligt minne av gamla tidningsartiklar. Kan det ligga något i min förmodan?

Röda raketer sa...

Vi har inga belägg för att de någonsin träffades.

När Anna Palme gifte sig med en indier bröt hon mot sin familjs önskan och fördomar.

Kontakten med släkten i Sverige därför var ansträngd. Därför är det inte så konstigt att Olof Palme inte hade den här kontakten.

Till detta kan läggas det faktum att Palmes första politiska engagemang var riktat mot kommunismen. Det var dessutom en åldersskillnad mellan R.P. Dutt och Olof Palme på 31 år.

Professor John Callaghan som skrivit biografin om R.P. Dutt skriver att de aldrig träffades.

Om du har andra uppgifter vore det naturligtvis ett scoop.

viplab sa...

R.P. Dutt är knappast "okänd". Palme Dutt är en mycket välkänd person i den indiska kommuniströrelsens historia.

Röda raketer sa...

Vi menar inte att Palme Dutt är okänd överallt. I England, Indien och många andra länder i tredje världen är han välkänd. Åtminstone inom vänstern och bland dem som var politiskt intresserade under den period han verkade.

Vi skrev den "i Sverige relativt okände". Dessutom är hans släktskap med Olof Palme inte allmänt känt.

klipspringer sa...

Vi får väl anta att professorn vet vad han talar om. Några belägg har jag absolut inte, bara dunkla minnen av något som jag trodde att jag läst. Ungefär som när vissa trodde att dom spelat fotboll med Nacka Skoglund ;-)

Vetenskap och socialism sa...

Jag har aldrig spelat boll med Nack, men väl druckit espresso med Kurre Hamrin. Och det har jag vittnen på!

Anonym sa...

Rajani Palme Dutt var inte kusin till statsminister Olof Palme. Han var däremot kusin till Olof Palmes far, Gunnar Palme och därmed också kusin till Olof Palmes farbror, som också bar namnet Olof Palme. Den äldre Olof Palme, som var en konservativ historiker, stupade som frivillig på den vita sidan vid stormningen av Tammerfors under inbördeskriget i Finland 1918.

Röda raketer sa...

Vad roligt att få kommentarer till denna postning så långt efteråt! Kommer den måhända från en i släkten? Angenämt i så fall.

Vi har inte genomfört någon egen släktforskning i ämnet. Vi hämtade uppgiften från John Callaghan, som är professor vid universitetet i Wolverhampton och hans biografi över R.P. Dutt.

Anonym sa...

Läser i Jörn Donners biografi över Elmer Diktonius att även denne hade ett förhållande med Salme Murrik, i början på 1920 talet.

Röda raketer sa...

Spännande! Vi har ännu inte läst Donners biografi, men det måste vi genast göra.

Anonym sa...

Callaghans bok är ett slarvjobb. Han lyckas också fullständigt röra till det med Hella Wuolijokis familj (sid 45). Erkki Tuomiojas nyutkomna bok om Hella W (hans mormor) och hennes syster Salme Dutt är också slarvig och han är dåligt påläst om det brittiska kommunistpartiet.

Anonym sa...

Det "Anonym" sa stämmer. (yes. Jag tilllhör släkten.) Intressant med Dutt. Som jag aldrig hört talas om! Även min mormor var kusin till Olof Palmes far. Hennes lillebror Ernst von Born var justitieminister i Finland. Och kallades lustigt nog Röde Baron. Fast han ju var liberal konservativ! Varför? För att han trodde på allas lika rätt inför lagen! (tillräckligt för att verka samhällsomstörtande på 30-talet.) (hans väldigt konservativa pappa hade kvinnans rätt på sin agenda.)
Själv är jag anarkist. Samt kristen buddhist! (det går inte att placera vår släkt i ett fack.)
Favvisfärg: grönt! :)
Hälsningar
Lisbeth Salander
(nä jag skämtar. Fast vi bodde grannar.)