28 februari 2006

Jämlikhet och socialism


"Jämlikheten är en utopi som ännu är långt ifrån förverkligad i det svenska samhälle där så mycket av gamla klassfördomar och reella klasskillnader lever kvar.
Och det är en utopi som ständigt måste formuleras på nytt och ständigt erövras på nytt. Ty i en dynamisk utveckling ligger ständigt faran att nya privilegier skall befästas, nya gränser ritas ut och nya klyftor grävas upp mellan människorna.
I strävan till jämlikhet ligger en väsentlig del av socialismens särprägel och framtidsuppgift."

Olof Palme (30 januari 1927 – 28 februari 1986)
Tal vid Broderskapsrörelsens kongress i Gävle 30 juli 1965

Lyssna på Palmes jultal om USA:s bombningar av Hanoi 1972. Den sortens utrikespolitiska moraliska ställningstagande skulle behövas också i dagens Sverige.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så rätt han hade ändå, nya previlegier har befästs för den politiska eliten och LO genom utnämningsmakten. Persson o Anitra lär få 20 millar i pensioner. Godsherre som han så småningom blr. Det är något annat än Per Albin.

Anonym sa...

Den lilla turturduvan blev Vd för Systembolaget med 2 millar per år, trots hon aldrig drivit företag och saknar all kompetens för management. Det borde väl ändå sticka i ögonen på alla rättrogna kommunister. Makten korrumperar, den saken är klar.

Röda raketer sa...

Dina kommentarer känns osmakliga denna minnesdag.

Anonym sa...

Varför osmakliga, det är ju sanningen som absolut inte går att förneka. Både Palme, Per Albin o Brandt skulle rotera i sina gravar över den maktfullkomlighet, girighet och korrumption som numera präglar svensk arbetarrörelse, det är rent ut sagt för jävligt. Men håll du på de dina, även om det måste vara väldigt surt.

Anonym sa...

Förlåt, menar Branting.