20 februari 2006

Lars Ohly vinner terräng

Efter TV4:s partiledardebatt i går fick internetanvändarna rösta på vem som klarade sig bäst. I går kväll låg vänsterpartiets ordförande Lars Ohly på tredje plats. Då hade 3732 personer röstat.
Under dagen har partierna mobiliserat sina medlemmar för att puffa för sin kandidat. Hur blir resultatet då?

I kväll har 6465 personer röstat. Vi noterar ställningen. Lars Ohly ligger fortfarande trea efter Fredrik Reinfeldt och Göran Persson.

Lars Ohly (12,8 %)
Göran Persson (30,5 %)
Peter Eriksson (4,6 %)
Maud Olofsson (4 %)
Lars Leijonborg (7,4 %)
Göran Hägglund (5,2 %)
Fredrik Reinfeldt (35,5 %)

För mindre än två månader sedan räknades vänsterpartiet ut ur svensk politik. Eller, som Svenska Dagbladets ledare, önskades ut ur svensk riksdag. Läget har ändrats fullständigt.

Vänsterpartiet bedriver i dag en politik som intresserar människor. Partikongressen visade att partiet är mer enigt än kanske någonsin. Vänstern vänder uppochner på nyliberala sanningar. Driver vänsterpolitik helt enkelt - på ett sätt som både är principfast och pragmatiskt.

Det finns mycket som talar för att vänsterpartiet kommer att göra ett mycket bra val till hösten. Entusiasmen är stor. Förmodligen kommer partiet att sitta i nästa regering.

7 kommentarer:

Joel Malmqvist sa...

Varför skulle vänstern hamna i regeringen? De kan ju inte hota att rösta med borgarna och därför kan s lungt räkna med deras stöd utan att ge dem ministerposter. Mp kan med viss trovärdighet hota att rösta med borgarna och har därför en bättre förhandlingsposition.

Röda raketer sa...

Frågan kommer naturligtvis att bero på styrkeförhållandena efter valet. Men det faktum att mp driver en i stora stycken borgerlig politik gör att s och v har svårigheter i samarbetet med dem redan i dag.
Om det efter valet kan bildas en regering som har riksdagsmajoritetens stöd och som har ett gemensamt program, så blir en sådan regering mer stabil än den som sitter i dag. Se Norge!

Frågan belystes veckan efter v:s kongress i januari på denna blogg.

Attila sa...

Vänstern har tyvärr trumf på handen - de kan välja att inte samarbeta med någon (vilket främst skadar sossarna) och då får de förmodligen plats i regeringen. Det hela gör saken enklare för väljarna - ska vi ha en kommunistisk eller liberal regering?

Patrik Renfors sa...

Det är konstigt att ingen kommenterar tv4:s röstning.
Samtliga bloggare och ledarskribenter har bara citerat från aftonbladets omröstning. Men det är klart när det går bra för V nämns det inte, men de är snabba att kommentera när vi hamnar dåligt i undersökningar.

Varje gång i en opinionsundersökning när vi går framåt eller till och med kraftigt framåt är det inte en rad om detta. då fokuserar de sig på något annat parti. Men när vi backar en procentenhet är de unisont framme och gormar att vi ligger lägst sedan ett visst årtal.

Faktum är att tre är riktigt bra och att vi åtminstone närmar oss siffror vi hade i förra valet.

Jag har gett mig fanken på att vänstern ska öka - det kan bli svårt i hemkommunen då vi ligger på 16 % men vi ska öka lokalt, regionalt som i riksperspektivet.

Röda raketer sa...

Varför bara 16 procent? Vi måste sikta mycket högre.

Det går bra för vänsterpartiet just nu. De politiska motståndarna försöker förtiga det i det längsta.

Tur att vi finns på bloggen, så att vi kan berätta om allt positivt.

Lycka till i Oxelösund!

Patrik Renfors sa...

Jag tror också att det går bra för oss nu, jag tror också att hetsen gör att de tveksamma väljarna till slut röstar för att partiet ska hänga kvar i riksdagen. Jag tror att det borgerliga mediauppbådet får ett bakslag och hjälper oss istället.

Ja, visst var det dåligt med 16% i min hemkommun, vi får dubbla det! Haha jag brukar vara positiv och envis, men det där kanske var att ta i.
Men faktum är att vänsterpartiet Oxelösund hade 23 % lokalt - 1988 när partiet fortfarande var vpk.
Lycka till i din kommun också.

Röda raketer sa...

Tack!