14 januari 2006

Traditionalister

En skribent på Svenska Dagbladets ledarsida (06-01-14) önskar att vänsterpartiet inte ska få plats i riksdagen efter valet. Även för socialdemokraterna borde det gå dåligt för "så illa är det 2006 att en röst på s mycket väl kan ge politisk makt åt kommunister".

Det är att ge oförtjänt överbetyg åt Göran Persson att han skulle vilja ge makten åt kommunister.
Om vänstern utraderas, blir Sveriges riksdag så mycket bättre, resonerar skribenten. Hur är det med den omhuldade pluralismen?
SvD har också synpunkter på vänsterpartiets utveckling. Är det inte vänstermedlemmarna som ska bestämma partiets färdriktning? Så är det förvisso inte inom moderaterna där Reinfeldt och hans think-tankers vinglat hit och dit för att framställa sig som arbetar- och mittenparti. Det hindrar inte att principen om medlemsdemokrati är den riktiga.

"Men tänk tanken att Fredrik Reinfeldt skulle få frågan om hur han ser på en koalition mellan moderaterna och ett parti som tar avstånd från fascisternas historiska övergrepp, men som samtidigt anser att det finns mycket av värde i fascismens ekonomiska politik och samhällsanalys", skriver Svd.

Just den tanken går tyvärr mycket väl att tänka, bortsett från att ingen sund människa ändå skulle kalla kd, c och fp för fascister.

Vem har ställt centern till svars för de sångböcker med nationalistiska och fascistoida texter som fortfarande erbjuds allmänheten på konferensgårdar drivna av centerrörelsen? Det tycks vara glömt att personer som Sven-Olle Olsson i Sjöbo kunde frodas i centermyllan.
Finns det inte likheter mellan fascismens familjeideal och dagens svenska kristdemokraters? I veckan hörde vi en kristdemokratisk riksdagsman jämföra homosexualitet med kleptomani och pyromani. Hur förhåller sig detta synsätt till nazisternas syn på homosexuella?
På senare tid har vi upplevt folkpartiets omorientering i Pia Kjærsgaards riktning. Smittade främlingsfientligheten av sig på Lars Leijonborg i den danska tv-studion före valet 2002?
Vad ska man i dag kalla de liberaler, bland andra Birgitta Olsson, som fortfarande företräder en human hållning i flyktingpolitiken?
Är hon en traditionalist och partiledaren en förnyare? Nej, det var just sådana grumliga åsikter som folkpartiets "nya" invandringspolitik ger uttryck för som banade väg för Tredje riket.

De verkliga traditionalisterna finns på de borgerliga ledarsidorna. De förmår inte att frigöra sig från kommunistspöken, men förtiger gärna de stämningar och åsikter i Europa och på andra håll i världen som förde nazismen till makten.

Tänk om, tänk nytt, så kanske vi får politiska analytiker värda att respektera inför valet.

3 kommentarer:

vänstern och friheten sa...

Håller helt med dig. Men det stora problemet inför valet är inte att gå till attack mot borgarna.
Detta är förstås min personliga åsikt. Jag är pinsamt medveten om att ingen inom vänstern håller med mig.
Om jag fortfarande vore medlem i vänsterpartiet skulle jag avfärdas som en "som vill partiet illa" inte som förnyare utan bara som intern kritiker, möjligen vänsteravvikare eller nåt sånt..
Men valresultat är beroende av trovärdighet i den egna politiken.
Om vänsterpartiet ska bli trovärdiga för potentiella väljare och för alla de"svaga" man säger sig företräda bör man helt enkelt bli trovärdig i politiken. Det är inte säkert att självrannsakan är så jävla fel. Man behöver inte bara göra avbön för gammal historia. Det går också att ta sitt förbannade arbetsgivaransvar i offentlig sektor t.ex.
Att tala om för folk hur dåligt det är med privatisering är inte det viktigaste. Det har de flesta redan sett. Men att vara arbetsgivare till en offentlig sektor som fungerar lika dåligt, är lika odemokratisk och förtryckande som privata arbetsgivare (ibland ännu värre) det värvar inga röster. Det kunde föras en diskussion om tillståndet i offentlig sektor hur den utvecklats på det organisatoriska planet också...En del vänsterpartister blir bara rasande när man antyder ngt sådant. Det gäller både traditionalister och förnyare, tyvärr.

Röda raketer sa...

Den offentliga sektorn ska inte vara helig på så vis att man undviker att rätta till brister och missförhållanden. Allt annat är ju att undergräva dess existens.
Obenägenheten inom vänstern att föra en diskussion om hur det offentliga drivs hänger säkert samman med det tryck som sektorn utsätts för från borgerligt håll. Och då handlar det ju verkligen om dess vara eller icke vara. Det behövs en mer nyanserad diskussion än så.
Vad gäller vem man går "till attack mot" i valrörelsen så har dess värre vänstern hittills inte attackerat alls utan snarare försiktigt motargumenterat. Men taktiskt är vi inte överens. Förutsättningen för att vinna valet är att ansätta motståndarna som trots allt är "alliansen", inte minst för att skapa utrymme, innehållsmässigt, för en bättre offentlig sektor.
För övrigt kan vi hänvisa till artiklar om skolan som publicerats tidigare på Röda raketer, som ett exempel på vår inställning.
Och vad representerar nu denna inställning - traditionalism eller förnyelse? Ingetdera. Det är bara en åsikt.

Röda raketer sa...

Se artikeln Ompröva utbildningspolitiken i augustiarkivet (http://raketen.blogspot.com/2005_08_01_raketen_archive.html).