20 oktober 2005

"Vänsterns hjälte" i Expressen

Expressen har på senaste tiden publicerat ett par artiklar av den brittisk-amerikanske journalisten Christopher Hitchens. Den ena har titeln "Varför sviker vänstern Irak?", den andra "Kommunisternas finaste medalj". I den första artikeln angrips vänstern för att motsätta sig kriget i Irak, ett krig som Hitchens hyllar. I den andra angriper han Nobelpriset som en kommunistisk utmärkelse (!).
Båda artiklarna utgör våldsamma angrepp på vänstern, men författaren framställs av Expressen som en "vänsterns hjälte". Märkligt! Hur kan någon som är vänsterns hjälte angripa vänstern så furiöst? Om artiklarna varit skrivna av någon populist på yttersta högerkanten hade det varit begripligt. Men "vänsterns hjälte"?
En snabb koll på nätet ger förklaringen.
Christopher Hitchens var trotskist i sin ungdom. Det var länge sedan. Hitchens anser sig inte längre tillhöra vänstern.
På senare år har Hitchens gjort sig känd som en av Bushadministrationens ivrigaste supportrar. Han har försvarat Natos angreppskrig mot Jugoslavien. Han stöder USA:s ockupation av Irak. Han riktar våldsamma angrepp mot Noam Chomsky och Michael Moore. Och nu senast mot Nobelpriset för att det delats ut till människor med vänstersympatier, som Harold Pinter, José Saramago, Dario Fo och Elfriede Jelinek.
Varför väljer Expressen att ge sådant utrymme åt denne man? Och varför väljer tidningen att kalla honom "vänsterns hjälte", trots att han inte själv anser sig tillhöra vänstern och trots att hans dagliga gärning går ut på att angripa vänstern?
Det är ohederligt.
Det är lika ohederligt som om Svenska Dagbladet hade kallat sin kolumnist Göran Skytte för "vänsterns hjälte". Men det gör inte SvD, vilket länder den tidningen till heder.

Inga kommentarer: