20 februari 2009

Moderat ropar på censur

Moderata ungdomsförbundets förste vice ordförande, André Assarsson, vill förbjuda en kurs i marxistisk teori vid Malmö högskola. Detta framförde han i en diskussion om kursen i dagens Studio ett i P1.

Assarsson anser att Karl Marx bär "ansvar" för "massmord" i Ukraina och på andra ställen i världen under 1900-talet. Därför kan man inte ha en kurs i marxistisk teori. Det är ett märkligt argument. Karl Marx kan väl knappast vara ansvarig för saker som hänt efter hans död. Marx dog ju redan 1883.

Om Karl Marx på något sätt uppmanat till "massmord" i sina skrifter så kunde Assarssons argument åtminstone vara värt en diskussion. Men eftersom så inte är fallet, så är även denna vinkling platt.

Om vi skulle utesluta högskolestudier av alla filosofer, vars idéer i vissa fall fått negativa konsekvenser, så skulle högskolornas idéhistoriska studier få krympas rejält. De teologiska fakulteterna skulle få utesluta Jesus ur kursplanen. Tänk på inkvisitionen!

Ställd inför rektorn på Malmö högskola, Lennart Olausson, tvingades Assarsson backa och sa att man åtminstone inte borde ha "en hel kurs" om Marx. Varför inte? Var och en som bedrivit akademiska studier vet att det ofta genomförs olika högskolekurser om än den ena än den andra tänkaren.

Den enda slutsats vi kan dra är att Assarsson vill minska den akademiska friheten och tvinga högskolorna att välja sitt kursutbud utifrån politiska och ideologiska hänsyn. Är det ett uttryck för de kommande nya moderaternas åsikter?
Och vilka tänkare kan måhända ha inspirerat en sådan hållning?

En byst av Karl Marx i hans födelsehus i Trier, Tyskland
Karl Marx får blodet att svalla på dagens unga moderater 125 år efter sin död. Det är bra jobbat!
-------
Läs Introduktion till marxistisk teori på Malmö högskola!
Eller Grundkurs i marxistisk filosofi vid Uppsala universitet!
Och läs Marx i original på Marxists Internet Archive!
-------
Uppdatering:
Kursen i marxism vid Malmö högskola har en egen blogg!
Karl Marx är omslagspojke på tidskriften Time i februari.
Alliansfritt Sverige "MUF vill stoppa kurs i marxism"
Mer vänster i Uppsala "Akademisk frihet ogillas av muffare"
Esbatis kommentarer "Lästips"
-------
Läs också André Assarssons svar på vår kritik. Den är fullständigt snurrig. Assarsson skriver:
"nej jag förespråkar inte politisk censur av kursen. Om detta råder ingen konflikt. Konflikten handlar om ett avståndstagande av densamma eller inte."
Vad betyder det? Han vill inte ha censur, men tar avstånd från kursen. Att ta avstånd från kursen betyder rimligtvis att han tar avstånd från att Malmö högskola bedriver kursen. Att han offentligt tar avstånd från att Malmö högskola bedriver denna kurs betyder rimligen att han inte vill att Malmö högskola ska ha denna kurs. Alltså vill han ha censur. Eller att Malmö högskola ska bedriva självcensur. Inte i något av fallen är det någon "frihet" han befrämjar.

13 kommentarer:

Anonym sa...

hörde också eländet, stackars ungmoderaten - han gjorde bort sig rejält.

Oskar Lindvall sa...

Damn you Röda Raketer, ni knep caset först!

Anonym sa...

De mest komiska med Assarssons resonemang var hans krav på balans i kursutbudet, dvs. att Malmö högskola åtminstone borde komplettera den aktuella kursen med sådana där liberala och konservativa tänkare står i fokus. - Sanningen är ju den att vi inte bara har kurser, utan hela ämnen som mer eller mindre okritiskt utgår från liberala och konservativa tanketraditioner, nämligen företags- och nationalekonomi...

Mats

Anonym sa...

Ett skäl finns dock att inte undervisa om marxism i Malmö. Ämnet hör hemma i Lund.

Vid den teologiska fakulteten.

Hamster Huey sa...

Nobody expects the Spanish inquisition!

Ekim sa...

Hehe, tur att man hann gå grundkurs i marxistisk filosofi på Uppsala universitet då.

Mattias sa...

Han är ju för go den där Assarsson. Han verkar ju inte själv fatta att han faktiskt pläderar för just censur.

Bra uppdatering.

Nicklas Eriksson sa...

Nä nä, inte enligt honom själv! Det var VÄLDIGT viktigt att kunna ha en sådan kurs, men BARA om man hade alternativ med... Ungefär som hjonen på Sveriges Radio som måste säga att det finns alternativa drycker som också smakar gott om nån råkar säga coca-cola i sändning...

Röda raketer sa...

Den enda "frihet" som Assarsson förordar är frihet från idéer som Assarsson inte tycker om.

Det är bra att vi på detta sätt fått bekräftelse på vad vi länge misstänkt: Inom moderaterna finns det starka krafter som är motståndare till demokrati.

Assarsson befinner sig i samma tradition som den förre moderatledaren Gösta Bagge som sa att "demokratin undergräver helhetens intressen, leder till demagogi och bossvälde och hotar det allmännas bästa."

Anonym sa...

Det finns ju marxism på många av våra lärosäten
i form av "Genusvetenskap" (feminism, queer etc).

Det tycker jag är mer skrämmande.

Kurt sa...

När BBC häromåret ordnade en omrösning om tidernas störse filosof, så vann Karl Marx överlägset!

http://tinyurl.com/a53aw

Magnus sa...

Killen vore ett skämt om det inte varit för att just den här sortens slappa och löskokta attcker är stapelvara hos ungliberala muppar som han (läs Sakine Madon så får ni se). De vet noll om hur högre utbildning och forskning fungerar.

Jonas sa...

Finns ytterligare en kurs om marxism vid Uppsala Universitet: Marxismens idéhistoria. Den går hösten 2010.