23 februari 2009

Felaktig analys kan leda till svensk upprustning

Regeringen vill förändra den svenska försvars- och säkerhetspolitiken. Detta med anledning av "det ryska femdagarskriget i Georgien", som försvarsminister Sten Tolgfors (m) uttryckte det i riksdagen idag. Detta krig har fått regeringen att "uppdatera" sin säkerhetspolitiska analys.

Tolgfors menar att kriget i augusti innebar "en sänkt rysk tröskel för militär våldsanvändning i landets närområde". Tolgfors får stöd av främst folkpartiet, som vill rusta upp. Övriga borgerliga partier traskar patrull.

Problemet med analysen är att den har en felaktig grund. Det var inte någon förändrad rysk politik som ledde till krig mellan Ryssland och Georgien i augusti förra året. Orsaken var Georgien som startade kriget. Det erkänner till och med USA:s förre utrikesminister Condoleezza Rice:
"Den georgiska regeringen inledde en stor militär operation in i Tschinvali [huvudstad i Sydossetien] och andra områden i den utbrytarregionen," förklarar Rice enligt BBC. "Olyckligtvis dödades flera ryska fredsbevarare i striderna," tillade hon.

Samma uppfattning om Georgiens ansvar för kriget har uttalats av de tidigare amerikanska utrikesministrarna Henry Kissinger, James Baker, Warren Christopher, Madeleine Albright, och Colin Powell i ett samtal hos CNN.

Georgiens ansvar för att ha startat kriget har bekräftas av brittiska observatörer som var på plats för OSSE:s räkning. Liksom av Nato-officerare.

Även i Georgien har detta faktum yttrats. Georgiens förre Rysslandsambassadör, Erosi Kitsmarishvili, erkände vid en parlamentsutfrågning i Tblisi att Georgien startade kriget. Han har också berättat att den förra USA-regeringen godkände Georgiens planer.

Den svenska regeringen har dock en annan uppfattning om verkligheten. I den senaste regeringsförklaringen talas om "Rysslands angrepp på Georgien", trots en överväldigande bevisning om motsatsen. Om denna felaktiga utgångspunkt utnyttjas för att förändra den svenska försvars- och säkerhetspolitiken blir det riktigt allvarligt.

Vi vet att högerkrafternas strategiska mål är att isolera Ryssland. I detta syfte försöker man använda stater vid Rysslands gränser. Georgien har därför varit en av högerns främsta kelgrisar. Georgien har framställts som en "modig ung demokrati", trots att det finns många bevis för motsatsen.

Georgien har under president Saakasjvili blivit ett av världens mest militariserade länder. Landet har världens största militärutgifter i förhållande till BNP, enligt SIPRI.

Mot denna bakgrund har vi svårt att förstå varför oppositionen avstår från att opponera mot regeringen i denna fråga. I tysthet verkar den acceptera regeringens märkliga verklighetsbeskrivning. Om man accepterar premisserna, kan det leda till acceptans av slutsatserna. Det kan stå oss dyrt.
-------
DN, DN, SvD

3 kommentarer:

Anonym sa...

Georgien blev påskjutna först av Sydosettierna. Det stod klart och tydligt i tidningarna innan Georgien öppnade eld. Du får googla lite innan du uttalar dig.

Röda raketer sa...

Vi har redovisat tillräckligt med auktoritativa länkar för att belägga våra argument. Följ länkarna och lär!

mishka sa...

Tack för genomgången. Den vinklade rapporteringen har verkligen varit legio. Intressant är att västvärlden förfärades över Rysslands agerande men samtidigt urskuldade Turkiets upprepade angrepp mot autonoma Kurdistan. Är man med i Nato så kommer man tydligen undan med vad som helst.