18 januari 2009

Nazim Hikmet åter turkisk medborgare


Den turkiske författaren Nazim Hikmet har åter blivit turkisk medborgare. Postumt. Han dog i landsflykt i Sovjetunionen 1963 och ligger begravd på Novodevitjekyrkogården i Moskva.

Nazim Hikmet betraktas som en av Turkiets och världens främsta poeter. Han förärades det internationella fredspriset tillsammans med andra storheter som den chilenske Nobelpristagaren Pablo Neruda och Pablo Picasso.

Nazim Hikmets stora problem var att han var kommunist. 1951 fråntogs han sitt medborgarskap på grund av sina åsikter. Turkiets biträdande premiärminister Cemil Çiçek säger att det var dags för regeringen att ändra åsikt om Hikmet: "Det brott som tvingade regeringen att frånta honom hans medborgarskap betraktas inte längre som något brott."

En av dem som länge kämpat för Nazim Hikmets återupprättelse är Nobelpristagaren Orhan Pamuk. Han har använt exemplet Nazim Hikmet för att belysa bristen på yttrandefrihet i Turkiet. År 2000 samlades 500 000 namnunderskrifter in i Turkiet med krav på att återge Nazim Hikmet hans medborgarskap och att hans kvarlevor ska återföras till Turkiet.

Ett exempel ur Nazim Hikmets diktning, Dikten till Piraye, 8 november 1945:

"Det vackraste havet
är ännu inte nått
Det vackraste barnet
har ännu inte vuxit upp
Våra vackraste dagar
har vi ännu inte haft
Det vackraste ordet som jag vill säga till dig
är det jag ännu inte sagt"


Nazim Hikmets grav på Novodevitjekyrkogården i Moskva.

En hemsida tillägnad Nazim Hikmet

Brittiska The Guardian om Nazim Hikmets återupprättelse

Några dikter av Nazim Hikmet på svenska

1 kommentar:

Ekim sa...

Det förvånar mig inte det minsta att det är ni som väljer att uppmärksamma denna händelse. Mycket trevligt med uppmärksamheten kring Nazim.