I det norska fylket Telemark, insprängt mellan höga berg, ligger den lilla staden Rjukan. Under vinterhalvåret når solens strålar inte ned till staden i dalgången.
Här byggde Norsk Hydro 1911 världens största vattenkraftverk. 1934 påbörjades tillverkning av tungt vatten, som blev en avgörande ingrediens i Hitlers atombombsprogram. En norsk motståndsgrupp fick i uppdrag att spränga anläggningen, vilket de lyckades med den 28 februari 1943. Denna hjältemodiga aktion bildade utgångspunkt för den amerikanska filmen Hjältarna från Telemarken, med Kirk Douglas i huvudrollen.
Idag hyser anläggningen Norsk Industriarbeidermuseum.
Här kan man beskåda den elektrolysanläggning där tungt vatten skapades.
Men här finns också många röda fanor. Rjukan har spelat en viktig roll i den norska arbetarrörelsens historia. Rjukans jern- og metallarbeiderforening grundades 1909 med åtta medlemmar. 1915 hade medlemsantalet ökat till nästan 600.
Arbetarrörelsen i Rjukan har alltid varit radikal. För att inte säga revolutionär. Här en arbetarorkester i Rjukan framför revolutionära demonstrationsfanor målade av Oscar Løvaas den 1 maj 1919.
För den norska arbetarrörelsen var den ryska revolutionen en stor förebild. Det norska Arbeiderpartiet anslöt sig 1919 till den kommunistiska internationalen. Här en Lenin-tavla från Folkets hus i Rjukan som finns med på utställningen.
För ytterligare information:
Norsk Industriarbeidermuseum i Rjukan
En film om sabotageaktionen i Rjukan där medlemmarna i den norska motståndsgruppen medverkar: del 1, del 2 och del 3.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar