05 januari 2008

Fritt inträde på franska museer

I Sverige tycker regeringen att det ska kosta pengar att gå på museum. I Frankrike prövar regeringen motsatt väg och gör det gratis att gå på de större franska riksmuseerna de närmaste månaderna. "Det är ett experiment för att ge en bredare publik tillträde till högre kultur."

I Sverige avskaffade den borgerliga regeringen de fria entréerna på våra riksmuseer. Nu har vi facit. Minus 25 procent besökare på de så kallade världskulturmuseerna, minus 55 procent för Livrustkammaren.
-Man får förmoda att kulturministern är nöjd, skriver DN:s ledare idag under rubriken "Snålhetens triumf".

"Svårare att förstå är hur regeringen motiverar denna förändring. Museerna finns kvar med hus och personal och samlingar och utställningar. För skattebetalarna är besparingen alltså marginell."

Frankrike har också fått en borgerlig regering, men tydligen en mer kulturellt inriktad sådan. Därför kan fransmän och turister gå gratis på Louvren, Centre Pompidou och 16 andra museer fram till den 30 juni.

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Hur var det nu, enligt Harry Martinsson tror jag:

Det finns borgare som har bildning och piano
Det finns borgare som har bildning men inte piano
Det finns borgare som inte har bildning men har piano
Det finns borgare som varken har bildning eller piano

Jag gissar att den franska överklassen och dess politiska ombud i allmänhet tillhör någon av de två första grupperna. Vad det gäller svenska borgare kan man undra om de ens klarar av att klinka pekfingersvalsen ("Kalle Johansson") på den gamla familjeflygeln. Och med den bakgrunden är det nog inte så troligt att de bryr sig om muséernas väl och ve.

Röda raketer sa...

Det var en mycket träffande beskrivning!

Anonym sa...

England har sedan länge haft gratis entreer på statliga museerna. Förträffligt när man turistar där...
Dessutom så satsar England mycket på kulturen, eftersom där har man nämligen sett att det är mycket lönsamt.
Allians eländet borde sluta stirra sig blinda på landet andra sidan Atlanten och istället lära mer av länderna som finns i Europa, som ex England.

Björn Nilsson sa...

Föregående talare uttrycker sig som man tänker sig att en normalt funtad människa borde resonera. Men i Alliansens egendomliga tankevärld kan detta vara ett skäl till att fort som fasen privatisera museerna också. När nu Staël von Holstein har fått i uppdrag att demolera vissa delar av kulturlivet kanske Jonas Birgersson, en gosse av ungefär samma skrot och korn, kunde få i uppgift att göra slut på museerna? Alliansen jobbar nämligen ideellt, man ger tusan i om det ena eller andra är lönsamt - det viktiga är att det är privat!

Anonym sa...

Snart ska man väl privatisera museerna också, låta dom drivas av den som gör det billigast, någon driftig entreprenör som även kan få sponsorpengar genom att smyga in lite reklam mellan konstverk eller arkeologiska föremål. Man kunde ju även ta in lite populära artister för att locka folk och få bättre intäkter. Kicki Danielsson på Historiska museet kanske, på moderna museet kunde kanske Marie Picasso passa bra.