28 december 2007

Stolligt, Staffan!

Staffan Norberg, vänsterpartiets kommunalråd i Södertälje, skriver idag på DN Debatt. Han menar att människor flyr partiet på grund av att nuvarande partiledning gör uttalanden "som uppfattas som rent stolleri".

Staffan ger några exempel på stolliga uttalanden: "död åt familjen" och "svenska män är som talibaner". Men om vi inte missminner oss, så är detta uttalanden från Gudrun Schyman, inte nuvarande partiledning. Satt förresten inte Staffan själv i partiets ledning när dessa uttalanden gjordes?

Vidare menar han att partiet vill göra det "lagligt att knarka". Det är en illasinnad karikatyr. Vänsterpartiets riksdagsgrupp vill att det ska vara förbjudet att inneha eller försälja knark. Däremot vill man inte kriminalisera knarkaren eftersom detta leder till att knarkare måste erkänna brott om de vill söka vård för sitt missbruk. Detta är samma princip som gällt i Sverige tidigare och är helt analog med den lagstiftning Sverige har kring prostitution. Den prostituerade är inte olaglig. Däremot sexköparen. Anser Staffan att detta också är stolligt?

Staffan menar att "partiets skolpolitik har varit en katastrof". På den punkten är vi benägna att hålla med honom. Det verkar nuvarande partiordföranden också göra. Men i ärlighetens namn borde Staffan erkänna att denna politik inte är ny. Det är samma skolpolitik som när han själv satt i partiets ledning.

Staffan skriver att vänsterpartiet visar "en märklig solidaritet med nästan alla regimer och rörelser som hatar USA". På denna punkt ger han inga exempel. Om Staffan kan ge exempel på tvivelaktiga regimer och rörelser som får stöd från vänsterpartiet, så kan frågan diskuteras. Nu blir den hängande i luften. Vad menar han?

Staffan hävdar att "Vänsterpartiet lovar extremt mycket åt nästan alla". Det stämmer inte. Partiet lovar inte något åt höginkomsttagarna. Han angriper partiets krav på 200 000 nya jobb i offentlig sektor. När kritiserade Staffan Svenskt Näringsliv som vill ha 500 000 nya jobb?

Staffans ståndpunkter är inte nya. Vi kan inte se att han har förnyat sig sedan han senast skrev ett inlägg på DN Debatt mot vänsterpartiet. Varför han år efter år vill vara medlem i ett parti han så uppenbart ogillar är för oss en gåta. Det finns ju flera andra partier att välja som inte ägnar sig åt ovanstående stolligheter.
-------
Hanna skriver om samma sak.

10 kommentarer:

pb.novalex sa...

Hmmm... Varför så arg?

Det är väl ganska bra att man får en diskussion inom vänstern. Fast - det hade varit bättre om detta skett INOM vänstern och inte i DN. Jag antar att partiet givit utrymme för diskussion?

Jag håller inte med Staffans slutsatser, men jag tycker att man ska lyssna på kritik och visa respekt för avvikande åsikter. I alla fall om man vill värna demokratin.

vidugavia sa...

Varför visa respekt för idiotiska åsikter? Varför tolerera en person som kastar förvirrad skit på vänsterpartiet, ett parti jag själv är medlem i? Därtill med hjälp av en borgerlig megafon.

Att respektera detta allmänna kackel kan jag dock inte se något skäl till. Om jag ska respekterar någons åsikter så beror det på att jag ser dennes åsikter sån värda respekt. Alla människors åsikter är INTE värda respekt.

Att lyssna på kritik är en sak, vilket "raketen" också bevisligen gjort. Hur skulle han annars kunna kommentera artikeln?

Staffan Norberg är uppenbarligen inte intresserad av att samtala med sina partikamrater om detta. Istället för att, som alla andra medlemmar, diskutera frågan i vårt lilla internorgan "Vänsterpress" föredrar han att proklamera sanningen på en plats där få, om några, andra röster i partiet kan få utrymme. Genom en genomsökning av "vänsterpress" arkiv kan jag fastslå att Nordberg, under de senaste två åren, inte deltagit i vänsterpress en enda gång.

http://www.vansterpartiet.se/content/view/1068/722/

Genom att hellre delge oss vanliga smutsiga medlemmar sina åsikter om partiet via DN-debatt har han i mina ögon frånsagt sig min respekt. Han respekterar oss uppenbarligen inte som samtalspartners utan föredrar en borgerlig tidnings uppmärksamhet framför en vanlig grå, men nyttig, interndebatt på lika villkor.

Vidugavia sa...

Ack, jag verkar ha gjort fel. Staffan Norberg har visst skrivit i vänsterpress det senaste året, närmare bestämt för rätt exakt ett år sedan.

Sedan dess verkar han dock föredra DN-debatt.

Hugo sa...

Med en partiledare som inte längre vågar kalla sig kommunist, men likväl är en sådan, kan det bara gå på ett sätt. Folkstödet är 1/3 mot förr på Schymans tid.
Det borde ge tid för eftertanke inom partiet. Hon vågade lämna den "förlorade" kommunismens alla virrläror, f ö väl representerade på denna blogg.
Forna Sovjet befriade Europa och Baltikum som ni så vackert uttrycker det. Samtidigt förtränger ni Molotov-Ribbentrof pakten som gav Stalin fria händer att ockupera stora delar av öst inklusive Finland där han gick på en ordentlig nit.

Jag ger inte mycket för att bli befriad av en forne ockupant. Men det går väl ann i kommunismens inskränkta värld.

Ha det gott grabbar, med Ohly (bostadsrätt o dotter i privatskola som han förnekar andra än sig själv) går det säkert bra.
Svenska folket är inte så korkade som ni tror.

Gott Nytt År.

Hälsningar från ett vintergylldende Gulag med snö och allt.

Hanna Löfqvist sa...

Röda Raketer; Gott Nytt År!

Röda raketer sa...

Till pb.novalex:
Hmmmm...Vi är inte arga, lite trötta kanske, men mest av allt förundrade. Hur kan man år efter år vara medlem i ett parti som man ogillar? Hur kan det kännas meningsfullt att ha som enda funktion i politiken att bekräfta motståndarnas sämsta argument om det parti man är medlem i?

Vi har läst Staffan Norbergs artikel och i synnerhet hans slutsatser:
"Man behöver inte vara mest extrem i alla frågor för att vinna trovärdighet."
"Gör inte fiendens fiende till din vän."
"Lova färre miljarder så ökar trovärdigheten." Och så vill han ha en "omprövning" i den riktningen.
Jesus, vilket under av politisk klokskap och "nytänkande"!

Det skulle vara intressant att se hur många väljare som attraheras av ett parti med den plattformen! :)

R Kankki sa...

Du skriver "Däremot vill man inte kriminalisera knarkaren eftersom detta leder till att knarkare måste erkänna brott om de vill söka vård för sitt missbruk. Detta är samma princip som gällt i Sverige tidigare och är helt analog med den lagstiftning Sverige har kring prostitution. Den prostituerade är inte olaglig. Däremot sexköparen. Anser Staffan att detta också är stolligt?"

Det är väl inte analogt? Det är ju raka motsatsen:

Sexköparens handling är kriminaliserad. Knarkköparen ska inte vara det (enligt förslaget). Raka motsatsen.

Knarksäljning är (och ska enligt förslaget även fortsatt vara) kriminaliserad. Prostitution (sexsäljaren) är inte kriminaliserad. Raka motsatsen.

Jag förstår inte hur du menar?

Röda raketer sa...

Om man uppfattar det som analogt eller inte beror naturligtvis på vem man betraktar som offer i sammanhanget.

Knarkaren eller knarklangaren? Den prostituerade eller sexköparen?

Anonym sa...

Till Röda Raketer: ditt inlägg är komik på hög nivå. Man tar sig för pannan...


Hur kan man år efter år vara medlem i ett parti som man ogillar?

Den korrekta frågan lyder så här: hur kan man år efter år vara medlem i ett parti vars ideologi är lika absurd som nazismen och islamismen?


Hur kan det kännas meningsfullt att ha som enda funktion i politiken att bekräfta motståndarnas sämsta argument om det parti man är medlem i?

Rättelse: motståndarnas är helt korrekta - men inte för en kommunist.

Det skulle vara intressant att se hur många väljare som attraheras av ett parti med den plattformen!

Ja, cirka 95 % av väljarkåren gör det....

Röda raketer sa...

Vilken tur att vi finns, så att det finns ett forum för dig att uttrycka dina tankar inför hela världen. :)